Mainos
Mainos

Oliivi- vai rypsiöljy? Älä tee näitä yleisiä mokia

Sopivan öljyn valitseminen voi olla vaikeaa, sillä vaihtoehtoja on paljon. The Daily Meal listasi virheitä, joihin öljyjen kanssa on helppo sortua. 

Kasviöljyt ovat terveellisiä ja sisältävät tyydyttämättömiä rasvahappoja. Ainoastaan kookosöljy on tässä poikkeus. Se sisältää kovaa rasvaa.

Säilytä kaikki kasviöljyt viileässä ja kuivassa paikassa, eli vältä öljyn säilyttämistä esimerkiksi suoraan lieden vieressä. 

Erilaisilla öljyillä on eri savuamispisteet. Leipomiseen, grillaamiseen, friteeraamiseen ja paistamiseen kannattaa valita öljy, jonka savuamispiste on korkea. Matalamman savuamispisteen öljyt sopivat sen sijaan salaatteihin, pastaruokien päälle sekä leivän dipiksi.

Jos päädyt ostamaan oliivöljyä, ota huomioon, ettei sen väri kerro laadusta vaan siihen käytettyjen oliivien väristä. Värillä ei siis ole väliä, mutta öljyn pitäisi olla kirkasta, ei sameaa.

Öljyjen kanssa ei kannata myöskään sortua seuraaviin mokiin. 

Käytät rypsiöljyä pelkästään uppopaistamiseen

Rypsiöljy on erinomainen öljy uppopaistamiseen, sillä sen savuamispiste on korkea. Terveellistä rypsiöljyä kannattaa hyödyntää muutenkin monipuolisesti. Se sopii niin leivontaan, paistamiseen kuin grillaamiseenkin. Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on erittäin terveellinen. 

Uppopaistat oliiviöljyssä

Oliiviöljyllä on matalampi savuamispiste kuin rypsiöljyllä, joten se ei ole paras vaihtoehto uppopaistamiseen. Oliiviöljy sopii parhaiten salaattien päälle sekä keskilämmöllä tapahtuvaan ruoanlaittoon, kuten normaaliin paistinpannulla paistamiseen.

Välttelet kookosöljyä

Kookosöljy sisältää kovaa rasvaa, ja sen terveellisyydestä löytyy paljon vastakkaisia näkemyksiä. Kookosöljy antaa ruoille omaleimaisen maun, jota kannattaa hyödyntää siihen sopivissa resepteissä. Kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteää, joten se sopii esimerkiksi vegaaneille korvaamaan voin.

Säilytät pähkinäöljyä huoneenlämmössä

Pähkinäöljy härskiintyy helposti lämpimässä, joten se kannattaa säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa. Näin öljy säilyy käyttökelpoisena pidempään. Pähkinäöljyn maku on pelko neutraali, joten sitä voi käyttää ruoanlaitossa monipuolisesti. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme