Mainos

Osaatko varmasti? Näin kananmuna paistetaan oikein – "parasta pikaruokaa, mitä tiedän"

Paistettu muna on supersimppeli ja ravitseva aamiaisherkku. Näin valmistat siitä mahdollisimman täydellisen.

Sanna Mansikkamäen Muna-keittokirjassa esitellään erilaisia herkullisia tapoja nauttia kananmunia aina perinteisistä keitetyistä munista monimutkaisempiin munaruokiin. Yksi Mansikkamäen munasuosikeista on varmasti myös yksi helpoimmista munaresepteistä:

Parhaat lisukkeet ja mausteet paistetulle munalle: Hienonnettua kevätsipulia, kuutioituja kirsikkatomaatteja, avokadoviipaleet ja chilikastike, tuore hienonnettu chili, tuoreet yrtit kuten basilika, oregano ja salvia, togarashi-mausteseos jne...

– Paistettu muna on parasta pikaruokaa, mitä tiedän. Ne maistuvat aamiaisella sellaisenaan, leivän päällä ja lisukkeena erilaisissa ruoissa, ruokatoimittaja-munakirjailija Mansikkamäki kirjoittaa.

Täydellinen paistettu muna

Sanna Mansikkamäki suosittelee valitsemaan paistetulle munalle pinnoitetun pannun. Kananmunien tulee olla mahdollisimman tuoreita, jotta munien maku pääsee oikeuksiinsa.

4 kananmunaa
1 rkl rypsiöljyä tai voita
suolaa
mustapippuria

Kuumenna pannu kuumaksi ja pyyhkäise öljyä pannuun tai tipauta voinokare pannulle. Alenna vähän lämpötilaa jo tässä vaiheessa.

Älä tiputa munaa liian korkealta - keltuainen voi rikkoutua. 

Liian kuumassa paistaminen paistaa munan liian nopeasti ja reunat palaat herkästi. Pidä siis lämpötila kuumana, mutta ei tulikuumana.

Sannan vinkki: Jos teet isolle porukalle paistettuja munia, voit pitää munia lämpimässä 90-asteisessa uunissa. Ne tosin vähän sitkistyvät seistessään. 

Anna munan paistua rauhassa. Sitä ei tarvitse liikutella pannulla. Isolla pannulla voi paistaa useamman munan kerrallaan. Jos munat osuvat toisiinsa, se ei haittaa.

Jos haluat jättää keltuaisen kokonaiseksi ja vähän valuvaksi, älä käännä munaa. Tätä munaa kutsutaan häränsilmäksi. Paista sitä noin 2,5–3 minuuttia. Nosta muna lastalla lautaselle. Ripottele päälle suolaa ja pippuria ja syö heti kuumana. 

Jos haluat kypsän munan, joka on paistettu vain toiselta puolelta, käytä kantta. Nosta kansi pannun päälle, näin keltuainenkin kypsyy.

Jos haluat molemmilta puolilta paistetun munan, paina keltuaista keskeltä esimerkiksi lastalla niin, että se rikkoutuu. Käännä muna lastalla 1,5 minuutin paistamisen jälkeen ja paista vielä toiselta puolelta. Nosta lautaselle, ripottele päälle suolaa ja pippuria. Syö heti. 

Lisää lisukkeita munan päälle juuri ennen tarjoilua halutessasi.

Lähde: Muna: Herkulliset ohjeet kananmunasta (Sanna Mansikkamäki, Readme 2017)

***

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot