Mainos
Mainos

Paikalliset ja turistit hehkuttavat – kasvissyöjäkin sortui: Täältä saa ilmeisesti Suomen parasta kebabia!

Kysyimme MTV.fi:n lukijoilta, mistä löytyy Suomen paras kebabravintola. Ääniä sateli erityisesti yhdelle Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalle ravintolalle.

Jos haluat Suomen parasta kebabia, on sinun matkustettava Raaheen – ainakin, jos somekansaan on uskominen. Raahessa sijaitsevaa, ja jo yli 30 vuotta toiminutta Take Away Raahea hehkutetaan sosiaalisessa mediassa Suomen parhaaksi kebabravintolaksi. Otimme selvää, onko väitteissä perää. 

"Se on ihan maankuulua"


Kun MTV kysyi Facebookissa, mistä löytyy Suomen parhaat kebabit, oli vastaus monelle itsestäänselvä:

– Tyhmä kysymys. Kyllä tietäjät tietää, että parasta kebabia saa Take Away Raahesta. Jos ei ole käynyt tuolla kokeilemassa, ei oikeastaan ole edes pätevyyttä vastata tällaiseen kyselyyn, Jenni kommentoi Facebookissa.

Myös Raahesta kotoisin oleva Sari Salmela vahvistaa raahelaisen kebabin ylivoimaisuuden MTV:n Makuja.fi-sivustolle.

– Take Awayn kebabia on syöty 1980-luvun lopulta lähtien ja se on ihan maankuulua. Jotkut ovat tilanneet sitä jopa lentokoneella Oulun kautta Helsinkiin. Juuri pari viikkoa sitten veljeni syntymäpäivillä illan buffet-ruokana oli muun muassa Take Awayn kebabia ja kaikki raahelaiset santsasivat sitä niin, että ruoka loppui hetkessä, Salmela nauraa.

"Ruokaa täytyy pitää kuin kukkaa kämmenellä"

MTV:n Makuja.fi tavoitti Raahesta langan päähän kebabyrittäjä Vesa Pukkilan. Pukkila on toiminut Take Away Raahen yrittäjänä yhdessä vaimonsa Tuula Aution kanssa vuodesta 1998 lähtien.

Take Away Raahen Facebook-sivuilla ilmoitetaan "vaatimattomasti" ravintolan kebabin olevan niin hyvää, että jumalatkin sitä söisivät, jos voisivat. Onko todella näin?

– Niinhän ne sanovat, Pukkila nauraa ja vahvistaa, että raahelaista kebabia on todella tilattu jopa lentokoneella Helsinkiin.

– Sanon aina uusille työntekijöille, että muistakaa kolme asiaa: laatu, laatu ja laatu! Ruokaa täytyy pitää kuin kukkaa kämmenellä, Pukkila kuvailee filosofiaansa.

Salaisuus piilee itse valmistetussa lihavartaassa ja kastikkeissa

Take Away Raahen herkullisen kebabin salaisuus on eittämättä itse valmistettu lihavarras. Pukkila valmistaa ja maustaa naudanlihavartaan omin käsin.

– Kyllä se on aika harvinaista tänä päivänä, että kebabvarras tehdään itse. Monet käyttävät valmiita teollisia tuotteita.

– Minulle se lihavarras on kuin taideteos. Se on lähiruokaa ja käsityötä, kotimaisesta naudanlihasta. Ruokaa tehdään hyvällä meiningillä ja fiiliksellä.

Hyvä liha ei yksinään riitä: myös lisukkeiden pitää olla viimeisteltyjä. Talon kebabkastikkeet ovat vaimon Tuulan käsialaa ja vaihtoehtoja on kuusi: majoneesi, soija, mieto ja makeahko ”röllikastike”, chilikastike, valkosipulikastike ja erittäin tulinen ”maanjäristys”. 

Kuuluisa kebab maistui kasvissyöjällekin

Kohta 20 vuotta kebabravintolaa pyörittäneellä Pukkilalla ei ole varsinaista ruoka-alan koulutusta, mutta hän valmistaa kebabia suurella sydämellä, rakkaudesta ruokaan. Sen ovat huomanneet myös asiakkaat, jotka matkaavat Raaheen kebabille pidemmänkin matkan takaa. Naudanlihavartaita menee kaupaksi päivässä useampi, siis kymmenien kilojen edestä lihaa.

– Viime viikolla yksi kaveri Tampereelta väitti, että sieltä saa Suomen parhaat kebabit. Sanoin että ei saa ja lähetin velipojan mukana autolla Tampereelle puoli kiloa kebabia kylmälaukussa. Kyllä se sitten sanoi, että saa lähettää viisi kiloa lisää, Pukkila nauraa.

Take Away Raahe saa myös säännöllisesti kutsuja erilaisiin kissanristiäisiin tunnettua kebabiaan tarjoilemaan.

– Kouvolassa käytiin juuri yksissä häissä tarjoamassa kebabia iltaruoaksi vieraille. Yksi vieras kertoi olevansa kasvissyöjä, mutta sanoi, että "kyllä hän tätä teidän kebabia pystyy syömään."

"Tehdään töitä ja pidetään jalat maassa"

Raaheen matkataan kebabille Etelä-Suomestakin. Ravintolassa käy viikottain uteliaita kebabinystäviä esimerkiksi Helsingistä. Take Away Raahella oli tänä kesänä hetkellisesti jopa oma kebabkoju helsinkiläisen ruokakaupan edessä, mutta sen toiminta loppui lopulta byrokratian vuoksi.

– Aluksi sanottiin, että teltalle riittää kaupan lupa. Sitten yhtäkkiä rakennusvirastosta sanottiinkin, että olisikin pitänyt alkaa maksaa alueesta. Teltassa oli muutama 15-17 -vuotias poika kesätöissä. Ajattelin, että se olisi hyvää harjoittelua pojille yritystoiminnasta, että ei sen kojun tavoitteena ollut sen kummemmin tuottaa.

Hyväntekeväisyyttäkin harrastava kebabyrittäjä Pukkila haluaa jatkossakin pitää jalat maassa ja uskoa omaan tekemiseensä.

– En halua itseäni mihinkään jalustalle nostaa. Hyvä kebab on tietysti mielipide- ja makuasia, hän muistuttaa

Kebabin suosio ei ainakaan raahelaisessa ravintolassa ole laantunut vuosien saatossa, vaikka erilaisia ruokavaihtoehtoja on nykypäivänä saatavilla pilmin pimein.

– Kyllä me olemme saaneet pidettyä pintamme. Aina on asiakkaita piisannut. Se on se, kun ei lähdetä tavoittelemaan kuuta taivaalta. Tehdään töitä ja pidetään jalat maassa.


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme