Mainos
Mainos

Paista joulukinkku täysin jäisenä – näin se onnistuu!

Pitkään on pidetty itsestäänselvyytenä, että joulukinkkua ei kannattaisi paistaa jäisenä. HK:n asiantuntijat päättivät lokakuussa ottaa tulevan joulun kunniaksi tämän uskomuksen testiin – ja lopputulos yllätti.

Näin paistat kinkun jäisenä

1. Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.

2. Laita uunipellille ja 90–100-asteiseen uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.

3. Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.

4. Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin kaksi tuntia per kilo.

5. Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75–90 °C.

"Joulukinkusta tulee ihan yhtä murea ja mehukas" 

Perinteisen valmistusohjeen mukaan kinkku sulatetaan ensin hitaasti jääkaapissa, jonka jälkeen sen annetaan levätä vielä huoneenlämmössä ennen paistamista. HKScan Finland Oy:n tuotekehityksessä lähdettiin rohkeasti testaamaan, pitääkö tämä paikkansa ja selvisi, että joulukinkusta tulee ihan yhtä murea ja mehukas, vaikka sen paistaisi jäisenä.

– Lopputulos on vähintään yhtä herkullinen kuin perinteisestikin paistettuna, HKScan Finland Oy:n tuotekehityskokki Sami Lamminaho kertoo.

Jäisenä ja perinteisellä tavalla paistettuja kinkkuja maistatettiin HK:lla sokkona. Kinkkujen ulkonäössä, maussa ja rakenteessa ei ole eroja. Matalammassa lämmössä paistettu kinkku on uunista otettaessa hieman vaaleampi.

Paistohävikki oli lähestulkoon sama. Jäisenä uuniin laitetun noin 3 kg:n kinkun paistohävikki oli testissä 33 %. Samanlaisen sulan kinkun vastaava hävikki oli 29 %. Tosin painosta osa on lähtenyt jo kinkun sulamisvaiheessa. Jääkinkun paistopussiin tuli siis noin 1 dl enemmän nestettä.

Normaalisti kinkun sulatus jääkaapissa kestää kinkun koosta riippuen kahdesta päivästä jopa viiteen päivään: 2 kg kinkku sulaa 2 päivää, 10 kg kinkku 5 päivää. 

Lähde: HK

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme