Mainos

Pian sinäkin pääset herkuttelemaan hyönteisillä! Suomi sallii vihdoin niiden kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeeksi

Löytyykö sinunkin lautaseltasi pian hyönteisiä?

Hyönteisten syömisestä on jo pitkään ennustettu seuraavaa suurta, maailmanlaajuista ruokatrendiä. Suomessa hyönteisten myynti elintarvikekäyttöön on kuitenkin toistaiseksi vielä ollut kiellettyä.

Nyt Suomi aikoo kuitenkin muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että suomalaisetkin pääsevät maistelemaan proteiinipitoisia hyönteisiä, kuten vaikkapa heinäsirkkoja.

Kuluttajien ja yritysten kiinnostus hyönteisten kasvattamiseen ja hyödyntämiseen elintarvikkeena on kasvanut myös Suomessa ja hyönteisiä on ollut markkinoilla esimerkiksi keittiökoristeena. Koska hyönteistuotantoa ei ole pidetty laillisesti elintarviketuotantona, se ei ole myöskään ollut elintarvikevalvonnan piirissä. Tähän ministeriö halusi muutoksen. 

Hyönteisten rooli valkuaisravinnon tuottamisessa ja maailman ruokaturvan varmistamisessa on herättänyt keskustelua myös muissa EU-maissa. Se on johtanut siihen, että osa EU:n jäsenvaltioista on tulkinnut EU:n uuselintarvikeasetusta siten, että kokonaisten hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikkeeksi on ollut mahdollista. Maa- ja metsätalousministeriö on nyt päätynyt suosittamaan samaa tulkintaa myös Suomen osalta.

– Hyönteisten tulkitseminen elintarvikkeeksi mahdollistaa, että vaivihkaa syntyneeseen hyönteisalaan voidaan kohdistaa asianmukaista valvontaa. Tämä on välttämätöntä elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ministeriön tiedotteessa.

Hyönteisten tulkitseminen elintarvikkeiksi tarkoittaa, että hyönteistuotantoon sovelletaan elintarvikelainsäädännön vaatimuksia ja niiden valvontaa.

– Oletuksena on, että hyönteisalalla nyt jo toimineet yrittäjät ovat toimineet viisaasti ja toiminta voi jatkua tästedes avoimesti. Kuluttajien ja paikallisen elintarvikevalvonnankin kannalta on hyvä, että nousevalle alalle tulee nyt avoimesti yhteiset käytännöt, toteaa elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä.

Myös Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää päätöstä tulkinnan muuttamisesta tervetulleena.

– Hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikekäyttöön edellyttää sen varmistamista, että lopputuotteet ovat kuluttajille turvallisia. Eviran tehtävänä on laatia tätä koskeva ohjeistus sekä tuottajille että valvontaviranomaisille, ja alamme pikaisesti laatia toiminnalle pelisääntöjä yhdessä alan yrittäjien kanssa. Tuotannossa on esimerkiksi huolehdittava hyvästä hygieniasta ja pakkausmerkintöihin tarvitaan tiedot allergian aiheuttajista eli allergeeneista, toteaa elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen Evirasta.

"Jo 2 miljrdia ihmistä syö maailmassa hyönteisiä"

Monet kasvissyöjätkin ovat hyönteiskokki Topi Kaireniuksen mukaan harkinneet hyönteisten syömistä, sillä ne ovat eettinen ja ekologinen valinta lihaan verrattuna. Niiden syöminen voi olla jopa ekologisempaa kuin tiettyjen kasvisten, kuten papujen.

– Jo 2 miljardia ihmistä syö maailmassa hyönteisiä, Aasiassa ja Afrikassa. Me täällä länsimaissa ollaan ne ainoat friikit, jotka eivät syö, Kairenius kertoi alkuvuodesta MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa

Kairenius suositteli ohjelmassa aloittamaan hyönteismaistelun tutuilla elintarvikkeilla, vaikkapa lihapullilla, jotka on valmistettu hyönteisjauhoista.

– Kaikki hyönteiset pitävät sisällään ne hivenaineet ja vitamiinit, joita ihminen tarvitsee elääkseen. Sen lisäksi niissä on hyviä proteiineja, omega-rasvahappoja, B12-vitamiinia.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot