Mainos
Mainos

Pohjanmaalaiselta sipsifirmalta yllätysveto: Tuleeko näistä suomalaissipseistä hitti Kiinassa?

Suomalainen sipsitehdas lanseerasi erikoiset uutuusmaut, jotka on kehitetty varta vasten kansainvälisiä markkinoita ajatellen.

Pyhäntäläisen Real Snacksin perunalastujen liikevaihdosta noin viidennes menee vientiin. Pohjois-Pohjanmaalla tuotetut perunalastut maistuvat esimerkiksi kiinalaisille.

Myös uutuusmaut Honey Butter (hunaja-voi) ja Salty Licorice (lakritsi-salmiakki) on suunniteltu kansainvälisille markkinoille.

– Tuotteen nimi ja ulkoasu on suunniteltu niin, että siitä tulee meidän vientituote, joka on vähän erilaisempi, Real Snacksin toimitusjohtaja Arja Kastarinen kertoo.

Lakritsisipsit eivät maistu venäläisille

Idea lakritsisipseistä lähti kytemään jo silloin, kun Kastarinen työskenteli Pandan lakritsitehtaan palveluksessa.

– Lakritsi on niin kovassa nosteessa muutenkin ruoanlaitossa, että ajattelimme, että lakritsisipsille voisi olla nyt tällä hetkellä tilausta.

Lakritsisipseissä maistuu salmiakki ja lakritsi, joka on haasteellinen makuyhdistelmä kansainvälisillä markkinoilla. Aivan kaikkialle lakritsisipsiä ei edes yritetä viedä.

– Se on varmasti ainakin Venäjällä todella vaikea, joten sinne sitä ei kannata edes tarjotakaan. Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa kysyntää varmasti riittää, sillä Ruotsissa lakritsi on todella kovassa nosteessa.

Kastarinen uskoo, että Venäjällä ja Aasiassa on enemmän tilausta hunaja-voisipseille. Alun perin korealaisten kehittämä sipsimaku on niin himoittu, että amerikkalaiset ovat valmiita maksamaan maltaita yhdestä pussillisesta.

Hunajasipseihin Kastarinen tutustui vuosi sitten Aasian suurimmilla ruokamessuilla Shanghaissa.

– Sial-messuilla tapasin korealaisia, jotka toivat näytteitä ja sanoivat, että jos valmistatte tämän tyyppisiä sipsejä, niille olisi todella kova kysyntä.

Kiinassa arvostetaan puhtaita raaka-aineita

Real Snacks aloitti sipsien viennin Kiinaan jo viime kesänä, ja kysyntä kasvaa koko ajan.

Real Snacksin myyntivalttina on se, että heidän käyttämänsä perunat tulevat tehtaan lähialueilta Pohjois-Pohjanmaalta. Kiinassa arvostetaan ruoan puhdasta alkuperää, sillä ruokaskandaalit ovat siellä yleisiä.

– Ulkomailla herättää hämmennystä myös se, että me pystymme merkitsemään jokaiseen sipsipussiin kenen viljelijän perunoista kyseinen pussi on tehty. Jäljitettävyys ja tieto siitä, että sipsipussin perunanviljelijälläkin on kasvot, on heille tärkeää. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme