Mainos
Mainos

"Roskaruoan" vaikutuksesta terveyteen paljastui uutta tietoa – otatko tietämättäsi tämän riskin?

Pahimmillaan tiettyjen syöpäsairauksien riski voi kasvaa kymmenen prosenttia roskaruokien syömisellä.

Pizzan, nugettien ja hampurilaisten syöminen on haitallista myös naisille, jotka eivät kärsi ylipainosta, sillä uuden amerikkalaistutkimuksen mukaan roskaruoka voi aiheuttaa syöpää.

Arizonan yliopiston tutkimus on löytänyt linkin syövän riskin ja energiatiheiden ruokien välillä. Tutkimuksessa perehdyttiin 90 000 vaihdevuodet ylittäneen naisen tietoihin, kuten ruokavalioon ja syöpädiagnooseihin.

Ruoan energiatiheydellä mitataan ruoan kilokalorimäärän ja ravintoaineiden suhdetta. Mitä enemmän kilokaloreita jokaista grammaa kohti ruoassa on, sitä korkeampi on sen energiatiheys.

Ruokia, joilla on korkea energiatiheys ovat roskaruoat, kuten pizzat ja hampurilaiset. Mahdollisimman vähän prosessoidut ruoat, kuten kasvikset, hedelmät ja pavut ovat matalan energiatiheyden ruokia, sillä ne sisältävät paljon ravintoaineita ja vähän kilokaloreita.

Tutkimuksessa selvisi, että syövän riski nousi kaiken kokoisilla naisilla, ei pelkästään naisilla, joilla on ylipainoa. Tyypillisesti esimerkiksi rinta-, kohtu-, munuais-, suolisto- ja haimasyövän riskiä on pidetty korkeampana liikalihavilla.

Tutkimuksen mukaan korkean energiatiheyden ruoilla ja syöpäsairauksilla, jotka usein linkitetään liikalihavuuten on yhteys myös normaalipainoisilla naisilla. Ylipainoon yhdistetyn syövän riski nousi 10 prosenttia normaalipainoisilla naisilla, joiden ruokavalio koostui korkean energiatiheyden ruoista, kertoo tutkimus. Roskaruoan todettiin voivan häiritä myös aineenvaihduntaa.

Vaikka roskaruoan syöminen lihottaa, tutkimuksessa selvisi, ettei korkean energiatiheyden ruokien aiheuttama painonnousu ollut ainoastaan syy kohonneeseen syöpäriskiin normaalipainoisilla naisilla.

Tutkimusta johtanut professori kertoo, että uudenlainen tulos ehdottaa, ettei painonhallinta yksin riitä suojaamaan ylipainoon liitetyiltä syöpäsairauksilta. Lisätutkimuksia tarvittaisiin selvittämään, miten ruoan korkea energiatiheys vaikuttaa muihin ihmisryhmiin kuten miehiin tai nuoriin, tutkijat kertovat.

Lähde: DailyMail

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme