Mainos
Mainos

Runebergin päivä: Tässäkö vuoden hittitorttu?

Vuoden 2012 Runebergin päivä sattuu sunnuntaille, joten valtaosalla suomalaisista on hyvin aikaa leipoa ja loihtia maittavat leivonnaiset itse. Kokeile tehdä tortut tänä vuonna tummilla jauhoilla – ne ovat vuoden hitti.

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivää vietetään joka vuosi hänen syntymäpäivänään viides helmikuuta. Se on vakiintunut liputuspäivä. Päivää juhlistetaan ympäri Suomen Runebergin tortuilla, joita kahvilat alkavat nykyisin tarjota jo heti loppiaisen jälkeen.

Tarinan mukaan Runeberg nautti torttuja aamiaisryyppynsä kanssa. Runebergintorttujen resepti oli alkujaan melko pelkistetty: leivonnainen tehtiin korppujauhoista ja muruista.

MTV3:n Makuja-sivuston Leivontanurkasta tuttu Arja Savela on tehnyt työnsä puolesta Runebergintorttuja joka vuosi ainakin viimeisen kymmenen vuoden ajan.

− Aina kaivataan uutta näkökulmaa tähän reseptiin, joskin sitten useimmiten moni valitsee sen perinteisemmän mieluiten. Näin se menee monissa perinneleivonnaisissa, myöntää Savela.

Tummat jauhot ajan merkki

Savelan mukaan Runebergintortutkin kannattaa kokeilla tehdä tällä kertaa tummista jauhoista, jos valkoisia jauhoja haluaa välttää.

− Tänä vuonna tummilla jauhoilla tehty torttu on ehkä hitti, sillä ihan valkoisia jauhoja halutaan välttää jopa makeissa leivonnaisissa.

Arja Savela tarjoaa kolme erilaista tapaa tehdä Runebergintortut: tummilla jauhoilla, perinteisesti ja kevyesti. Lisää leivontavinkkejä löydät Arjan Leivontanurkasta.

Runebergintortut tummilla jauhoilla

noin 12 kpl

200 g voita
2 dl tummaa sokeria
2 omega-3-munaa
2 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja
2 dl Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja
2 dl mantelilastuja
1 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä tai punssia
2 tl kardemummaa
2 dl smetanaa, ranskankermaa tai kermaa, voi olla laktoositon
1 tl soodaa

Täytteeksi:

n. 2 dl paistonkestävää vadelmahilloa

Kostutukseen:

n. 1 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä, punssia tai vahvaa vadelmamehua

Päälle:

paistonkestävää vadelmahilloa
sokerivesikuorrutetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon vatkaten yksitellen. Lisää kuivat aineet. Sekoita taikinaan lopuksi kermavalmiste, johon olet sekoittanut soodan.

Käytä Runebergintorttumuotteja, mikäli omistat sellaisia. Myös syväkoloinen muffinssipelti sopii tarkoitukseen oikein hyvin. Tai voit käyttää folio- tai metallisia muffinssivuokia. Tässä on käytetty sydämen muotoisia silikonimuotteja. Voitele ja korppujauhota tarvittaessa vuoat. Jaa tasaiseksi sekoitettu taikina niihin. Paina teelusikalla jokaisen tortun keskelle nokare hilloa. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 15-20 minuuttia kauniin keltaisiksi leivonnaisten koosta riippuen.

Kostuta kypsät Runebergin tortut sivelemällä niille maustettua sokerivettä. Laita vielä jokaisen tortun keskelle nokare vadelmahilloa. Koristele sokerivesikuorrutuksella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.

Perinteiset Runebergintortut

noin 12 kpl

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria tai fariinisokeria
2 munaa
2 dl Myllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja
2 dl Myllyn Paras Korppujauhoja
2 dl mantelilastuja tai piparimuruja
2 tl kardemummaa
½ tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä
2 dl smetanaa, ranskankermaa tai kermaa, voi olla laktoositon
1 tl soodaa

Täytteeksi:

n. 2 dl paistonkestävää vadelmahilloa

Kostutukseen:

n. 1 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä, punssia tai vahvaa vadelmamehua

Päälle:

paistonkestävää vadelmahilloa
sokerivesikuorrutetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon vatkaten yksitellen. Lisää kuivat aineet. Mikäli kotoa/kaupasta ei löydy manteliuutetta tai et pidä sen melko voimakkaasta mausta, voit käyttää torttujen mausteena hyvin myös mantelilikööriä ja / tai kardemummaa. Sekoita taikinaan lopuksi kermavalmiste, johon olet sekoittanut soodan.

Käytä Runebergin torttumuotteja, mikäli omistat sellaisia. Myös syväkoloinen muffinssipelti sopii tarkoitukseen oikein hyvin. Tai voit käyttää folio- tai metallisia muffinssivuokia. Voitele ja korppujauhota vuoat. Jaa tasaiseksi sekoitettu taikina niihin. Paina teelusikalla jokaisen tortun keskelle nokare hilloa. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 15-20 minuuttia kauniin keltaisiksi leivonnaisten koosta riippuen.

Kostuta kypsät Runebergin tortut sivelemällä niille maustettua sokerivettä. Laita vielä jokaisen tortun keskelle nokare vadelmahilloa. Koristele sokerivesikuorrutuksella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.

Kevennetyt Runebergintortut

Tässä ohjeessa osa Runebergintortun rasvasta on korvattu kermaviilillä. Sillä saadaan melko rasvaisista Runebergintortuista hieman keveämpiä, mutta silti vielä herkullisia.

Mikäli haluat valmistaa tortut kokonaan ilman margariinia, käytä tällöin koko tölkki kermaviiliä (2 dl).

Tee silti koristelu ja kostutus perinteiseen malliin.

noin 15 kpl

3 munaa
1½ dl sokeria tai fariinisokeria
1½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1½ dl Myllyn Paras Korppujauhoja
1 dl mantelilastuja tai piparimuruja
1½ tl leivinjauhetta
½ tl manteliuutetta tai kardemummaa
½ tl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä (½ tlk) *
100 g pullomargariinia *

Kostutukseen:

n. 1 dl vettä
1 rkl sokeria
manteliuutetta (1 tl), punssia tai rommia (1-2 rkl) ja / tai vahvaa vadelmamehua (2 rkl)

Päälle:

n. 2 dl vadelmahilloa
sokerivesikuorrutetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kuivat aineet, kuivat mausteet kannattaa sekoittaa ensin jauhoihin. Lisää sula rasva ja kermaviili ja sekoita tasaiseksi.

VINKKI: Pullomargariinin voi korvata kokonaan kermaviilillä, käytä tällöin reseptissä yhteensä 2 dl (1 tlk) kermaviiliä.

Jaa taikina voideltuihin ja korppujauhotettuihin folio-muffinivuokiin. Myös silikonivuokia, muffinipeltiä tai torttumuotteja voit käyttää. Paina teelusikalla jokaisen tortun keskelle pieni nokare paistonkestävää hilloa / marmeladia. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min kauniin keltaisiksi leivonnaisten koosta riippuen.

Kostuta kypsät tortut sivelemällä niille maustettua sokerivettä. Laita vielä jokaisen tortut keskelle nokare vadelmahilloa. Koristele sokerivesikuorrutuksella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme