Mainos
Mainos

Ruokabloggaaja hämmästyi Ylen kolumnista: "Hieraisin pari kertaa silmiäni"

Sivumaku-ruokablogia MTV:n sivuilla pitävä Jani Kinnunen ihmettelee blogissaan Ylen Sanna Ukkolan tuoretta kolumnia.

– Hieraisin pari kertaa silmiäni luettuani aamupöpperössä Sanna Ukkolan kolumnin Ylen sivuilla. Otsikko kysyi: Miksi lapsille pakkosyötetään ideologiaa?, Kinnunen kirjoittaa.

Ukkolan kolumnissa käsitellään ideologioina luomuruokaa, feminismiä ja veganismia. Ukkola ihmettelee muun muassa, miksi lapsille tuputetaan jo päiväkodeissa vegaaniruokaa viitaten vegaaniruokakokeiluun, ja minkä vuoksi yläasteikäisille jaetaan koulussa kirja "Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä". Ruokabloggaaja Kinnusen mielestä Ukkola vetää kolumnissaan mutkat aivan liian suoriksi.

– Ukkolalla on yksittäisiä, hyviä pointteja, mutta tekstiä vaivaa näköalattomuus oman subjektiivisen ”normaaliuden” ulkopuolelle. Ideologiaksi lasketaan toimintatavat, jotka eivät vastaa Ukkolan omaa käyttäytymistä tai ajatusmalleja, Kinnunen analysoi.

Kinnunen korostaa, että ideologiat eivät suinkaan tarkoita ainoastaan vähemmistön ajattelu- ja toimintamalleja. Se, että kaupasta ostaa aina tehotuotetun eläimen lihaa ennenmin kuin kasvisruokaa voidaan laskea yhtä lailla ideologiaksi. 

– Käytännössä uskon sen edustavan enemmänkin laiskaa ajattelua, jota voi kutsua myös välinpitämättömyydeksi ja ajattelemattomuudeksi - toki usein myös taloudellisten resurssien sanelemaksi toiminnaksi.

Kinnunen kysyykin, eikö suomalaisen koulun ideologiaan kuulu nimenomaan kasvattaa vastuuntuntoisia, avarakatseisia, erilaisuutta ja tasapuolisuutta kunnioittavia ja henkiseltä ja fyysiseltä kunnoltaan hyvinvoivia kansalaisia?

– Se ei synny tarjoamalla homogeenisiä käyttäytymismalleja ja ajatuksia. Sellainen ideologia kuuluu viime vuosituhannelle. Haluan koululaitoksemme olevan ellei nyt edistyksellinen, niin ainakin kiinni ajassa.

Lue Kinnusen koko kirjoitus Sivumaku-blogista.


***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme