Mainos
Mainos

Sokerilimut lihottavat toisia enemmän – tässä syy

Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat ja mehut on useissa tutkimuksissa yhdistetty liikakilojen kertymiseen ja lihavuuteen. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan vaikutukset näkyvät varsinkin henkilöillä, jotka ovat geneettisesti alttiita lihomiselle.

Tulosten perusteella sokeroituja juomia nauttivat olivat muita lihavampia ja yhteys oli sitä vahvempi mitä enemmän sokerijuomia kulutti. Tämä havaittiin riippumatta osallistujien geneettisestä lihavuusriskistä, mutta yhteys näkyi etenkin lihavuusgeenien kantajilla. Yhteys oli myös sitä voimakkaampi mitä useampia riskigeenimuotoja henkilöllä oli ja mitä enemmän hän sokerijuomia joi.

Samansuuntaisia havaintoja on saatu muun muassa Yhdysvalloissa, mutta ruotsalaisten tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tutkimuksessa käytettiin kahteen eri tutkimukseen osallistuneen 27 000 ruotsalaisen terveys-, elämäntapa- ja geenitietoja.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme