Mainos
Mainos

Suomalainen hittituote voittaa jauhelihan ja broilerin ylivoimaisesti – proteiinipitoisuus huikeissa lukemissa

Kotimainen innovaatio nyhtökaura on saatu vihdoin kauppoihin. Proteiinia runsaasti sisältävä tuote täyttää vatsan nopeasti. 

Runsaasti julkisuudessa hehkutettu nyhtökaura on saanut internetin keskustelupalstoilla myös kritiikkiä osakseen. 

– Keskustelupalstoilla jotkut ovat huudelleet, että ei tässä ole kyse mistään innovaatiosta, vaan kuka tahansa voi sekoittaa kauran ja härkäpavun ihan kotonakin, kertoo nyhtökauran kehitelleen Gold&Greenin toimitusjohtaja Maija Itkonen

– Kun maistaa nyhtökauraa, tajuaa, ettei kyse ole pelkästä sekoittamisesta, vaan tuotteeseen on saatu tietynlainen suutuntuma ja rakenne. Samalla nyhtökauran aminohappokoostumus on saatu pidettyä todella hyvänä ja raaka-aineluettelo pienenä. 

Nyhtökauran proteiinipitoisuus on itse asiassa korkeampi kuin jauhelihassa ja broilerissa.

– Monet ovat sitä mieltä, että kasvisruoasta jää nälkä. Nyhtökaurasta ei todellakaan jää, päinvastoin sitä ei voi syödä kovin suuria määriä runsaan proteiini- ja kuitupitoisuuden takia. 

Sadassa grammassa nyhtökauraa on 31,5 grammaa proteiinia. Broilerissa vastaava luku on noin 22 ja jauhelihassa 20.

Korkea proteiinipitoisuus härkäpavun ansiota

Mistä nyhtökauran korkea proteiinipitoisuus sitten johtuu?

– Nyhtökaurassa on käytetty proteiinifraktioita, eli tuotteeseen on otettu mukaan härkäpapujauhosta proteiinikonsentraatti, Itkonen selittää.

– Lihassa taas on mukana vettä ja usein myös rasvaa. Toisaalta lihassa ei ole yleensä hiilihydraatteja ollenkaan.

Nyhtökauran pääraaka-aineita ovat kauralese ja täyskaurajauho, jotka molemmat tulevat Suomesta. Sen sijaan tuotteessa käytettävä härkäpapu tulee Ruotsista ja herne Ranskasta. Itkosen mukaan suomalaisviljelijöiltä on kyllä tullut yhteydenottoja, mutta ongelmana on tuotteiden jalostus.

– Olisi hienoa, jos yritykset ymmärtäisivät, että aarteitamme kannattaisi jalostaa enemmän. 


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme