Mainos
Mainos

Suomalaiset hamstraavat jopa 38 miljoonaa pakettia vuodessa – löytyykö sinunkin ostoskoristasi "Suomen suosituin"?

Suomalainen syö ruisleipää keskimäärin kaksi viipaletta päivässä eli noin 18,5 kilogrammaa joka vuosi. Tumman leivän suosio on kasvanut vaaleaan leipään verrattuna koko 2000-luvun, ja edelleen Suomen suosituimman leivän paikkaa pitää Vaasan Ruispalat.

Tällä viikolla vietetään Suomessa leipäviikkoa, jonka teemana on ruisleipä. Tummaa ja herkullista ruisleipää syödään täällä enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Suomen suosituimman leivän titteliä pitänyt Vaasan Ruispalat tuli markkinoille vuonna 1991. Vaasan Oy:n brändi- ja viestintäjohtaja Mari Dunderfelt kertoo, että leipä sai jo heti alusta alkaen hyvän vastaanoton niin kauppiailta kuin kuluttajiltakin.

– Tuohon aikaan alueelliset leipomot olivat vahvoja, mutta aika nopeasti ilmeni, että Vaasan Ruispaloilla on mahdollisuuksia nousta valtakunnallisesti ykköseksi. Valmiiksi revittynä ruispalaleipä -innovaationa se vastasi suomalaisten kuluttajien tarpeisiin arjen helppokäyttöisyydestä.

Nykyään Vaasan Ruispaloja myydään noin 38 miljoonaa pakettia vuodessa. Ruispalojen suosion syyksi Dunderfelt mainitsee leivän maun, sopivan sitkeyden ja itse tehdyn taikinajuuren.

– 100% kotimaisesta viljasta leipominen on tänä päivänä tärkeä lisäarvotekijä suomalaiselle kuluttajalle.

Leipätiedotus mainitsee ruisleivän suosion syiksi Suomessa muun muassa täysjyvän ja rukiin todetut terveysvaikutukset. Ruisleivän ansioista suomalaisten ravintokuidun saanti on korkeammalla tasolla kuin monessa muussa maassa.

"Merkittävä leipäinnovaatio" 

Ruisleipää voidaan pitää suomalaisena kansallisruokana, sillä ruista on syöty Suomessa jo yli 2 500 vuoden ajan. Myös kansallisruokaäänestyksen selkeäksi voittajaksi nousi ruisleipä.

Yksi erikoisuus onkin vain suomalaisilla leipäosastoilla: muualla maailmassa ei tunneta täällä yleistä revittyä palaleipää. Suomessa Linkosuon leipomo aloitti ensimmäisenä valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää vuonna 1974.

– Palaleipä oli aikansa merkittävä leipäinnovaatio, joka helpotti suomalaisen leivänsyöjän arkea. Vaasan Ruispalojen valmiiksi revittyjen palojen muoto ja koko oli helppokäyttöinen. Muoto on juuri sopivan kokoinen käteen, paahtimeen ja suuhun, Dunderfelt kertoo.

Dunderfeltin mukaan Suomen suosituin ruisleipä sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan.

– Monenlaiset päälliset sopivat ruisleivän päälle, oma suosikkini on ruispalat avokadon kera.

Lähteet: Leipätiedotus ja Vaasan.

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme