Mainos
Mainos

Suomalaiset ovat puhuneet: Tässä on paras olut kesäksi – ylivoimainen ykkönen

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton tilaaman kyselytutkimuksen perusteella suomalaiset rakastavat kesällä erityisesti vaaleaa lageria. 

Yli puolet, 53 prosentia, olutta juovista suomalaisista on sitä mieltä, että vaalea lager on paras kesäolut. Naisista 57 prosenttia ja miehistä 51 prosenttia on tätä mieltä. Tiedot selviävät Taloustutkimuksen toteuttamasta kyselytutkimuksesta, jonka tilaajana oli Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämä tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa 17−22.2.2017. Tutkimukseen vastasi 1403 suomalaista, jotka ovat iältään 18−70-vuotiaita. Kysymykseen parhaasta kesäoluesta vastasivat ne 992 henkilöä, jotka vastasivat kyselyssä myös juovansa olutta joskus.

Taloustutkimuksen kyselyssä vastaajat valitsivat parhaan kesäoluen seitsemästä eri vaihtoehdosta. Suosituimman kesäoluen tittelistä kisasivat vaalea lager, vehnäolut, India Pale Ale (IPA) tai American Pale Ale (APA), tumma lager, pils, porter/stout ja alkoholiton olut.

Ylivoimaisesti suosituin

Vaalea lager valittiin suosituimmaksi kesäolueksi kaikissa kyselyn ikäryhmissä. Toiseksi parhaana kesäoluena suomalaiset oluen juojat pitävät vehnäolutta. Se sai kannatusta 14 prosenttia. India Pale Alea (IPA) tai American Pale Alea (APA) parhaana kesäoluena piti 11 prosenttia vastaajista. Alkoholiton olut oli paras kesäolut 5 prosentin mielestä.

– Lager on maailman juoduin olut ja parhaimmillaan hieman yli 5 prosenttisena. Uusi alkoholilaki mahdollistaa vihdoin lagertyypisen oluen suomalaisille kuluttajille sellaisena kuin se parhaimmillaan on paremman saatavuuden kautta maan, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Suomalaisten kesän saunajuoma on olut

Oluen asema kesän sauna-, seurustelu- ja ruokajuomana on vahva. Suomalaiset ovat toistuvasti valinneet oluen sopivaksi erityisesti saunajuomaksi. Taloustutkimuksen kyselyssä kaksi kolmasosaa  suomalaisista pitää olutta erityisesti saunajuomana. Lähes puolet suomalaisista pitää olutta seurustelujuomana ja lähes kaksi viidestä pitää olutta ruokajuomana.

– Oluella on saunajuomana Suomessa pitkät perinteet ja erityisesti vaalea lager on ollut sauna- ja janojuoma. Olut kuuluu myös suomalaisten ruokapöytiin. Suomalaiset ovat aktiivista grillauskansaa ja monipuolisesta olutvalikoimasta löytyvät sopivat oluet joka ruoan kanssa, sanoo Elina Ussa.

Kesäkuussa olutta myydään noin kaksinkertainen määrä tammikuuhun verrattuna. Oluen tilastoitu kulutus henkilöä kohti oli viime vuonna 76,6 litraa. Luku ei sisällä arviota yksityisestä matkustajatuonnista. THL:n matkustajatuontitutkimuksen mukaan oluen yksityinen matkustajatuonti kasvoi lähes 16 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016.

***

Lähde: Panimoliitto

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme