Mainos
Mainos

Suomalaisilla ylivoimaiset sillisuosikit – löytyvätkö nämä maut sinunkin pöydästäsi?

Suomalaiset suosivat silleissä tomaattia, sipulia ja perinteistä maustesilliä. 

Tomaattisilli löytynee tänä juhannuksena monesta juhlapöydästä. Se on yksi suomalaisten eniten suosimista sillimauista. 

– Ahti on Suomen suosituin silli-brändi. Ahti-sillien suosituimmat variantit ovat perhesilli ja tomaattisilli, joiden osuus on kaksi kolmasosaa kaikista myydyistä Ahti-silleistä, kertoo Emma Vironmäki Orkla Foods Finlandilta. 

Abban myydyin silli on ranskalainen sipulisilli. Sen osuus Abban myynnistä on yli 30 prosenttia. Seuraavaksi suosituin Abban silleistä on sinappisilli, jonka osuus myynnistä on 25 prosenttia.

– Sillimaku ei muutu kovin nopeasti, mutta kiinnostavaa on esimerkiksi ranskalaisen sipulisillin nousu kymmenessä vuodessa Abba-sillien ykköseksi, Vironmäki toteaa. 

Myös Boy-brändillä suosituin sillimaku on sipulisilli. Kolmasosa myydyistä Boy-silleistä on tätä varianttia.

Totuttele miedoilla mauilla

Pehmeät maut kasvattavat silleissä koko ajan suosiotaan. 

– Rapumarinoidun sillin myynti on selkeässä kasvussa, miedommat ja pehmeämmät maut ovat uusia suosikkeja. Silleilläkin on oma porttiteoriansa: Niiden syöminen aloitetaan miedoista ja siirrytään sitten voimakkaampiin makuihin. Emme oikeastaan edes toivo, että aloitteleva sillinsyöjä maistaa ensimmäisenä voimakasta sokerisuolattua tai matjessilliä. 

Monelle tuttua lasimestarin silliä suomalaiset suosivat lähinnä jouluna. 

Abban, Ahdin ja Boyn lisäksi sillejä löytyy muun muassa Rainbow-, Pirkka- ja Vesta-tuotemerkkien alta sekä kauppahalleista. Jos omaa suosikkia ei löydy valmiina, on yksi vaihtoehto ostaa silli fileenä ja maustaa se itse. Kokeile esimerkiksi sitruunasilliä tai silliä paperissa!

Sillireseptit

Silliä sitruunamehun kanssa: erilaista, mutta virkistävän raikasta. Kokeile vastakeitettyjen perunoiden kanssa.

Yksi annos

  • 1 prk liotettua silliä
  • 1 dl vettä
  • 5 rkl sokeria
  • 2 sitruunaa, mehu +
  • suikaloitu kuori
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 2-3 dl purjosuikaleita
  • tilliä

Valmistusohje

1. Leikkaa silli palasiksi.

2. Sekoita vesi, sokeri, sitruunoiden mehu ja suikaloitu kuori sekä pippuri.

3. Kaada sillipalojoen päälle ja sekoita. Anna maustua 5-6 tuntia.

4. Sirottele purjo ja tilli sillin päälle.

Suolasilli ei maistu hyvältä pelkästään paistettuna, vaan se soveltuu hyvin myös hiilloksen päällä halstrattavaksi. Hyviä lisukkeita ovat uudet perunat ja ruohosipulimaustevoi.

Neljälle

  • 4 liotettua suolasilliä
  • 2 tl rapsiöljyä

Maustevoi

  • 50 g voita
  • 2 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Tarjoiluun

  • vastakeitettyjä uusia perunoita
  • keitettyjä punajuuria
  • hiutalesuolaa

Tarvitset myös

  • kaksinkertaisen, käännettävän kalahalsterin

Valmistusohje

1. Maustevoi: Anna voin lämmetä huoneenlämpöiseksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita voi, ruohosipuli, suola ja pippuri.

2. Valmistele kaikki lisukkeet niin, että ne ovat valmiita kun halstraat kalat, jotka on tarjoiltava vastakypsennettyinä.

3. Penslaa kalat öljyllä. Laita ne halsteriin ja halstraa molemmin puolin harmaalla hiilloksella. Tarjoile lämpimiltä lautasilta lisukkeiden kera. Ripottele päälle hiutalesuolaa.

Hyvä ruokalaji, jos haluat välttää paistokäryä. Voit käyttää tavallista, valkeaa paperia. Ruokalajia kutsutaan myös takkisilliksi.

Yhdelle

  • 1-2 liotettua sillifileetä
  • ½ keltasipuli, viipaleina
  • rapsiöljyä paistamiseen
  • voita
  • leivinpaperia

Lisukkeeksi

  • kuoriperunoita

Valmistusohje

1. Voitele paperi kevyesti keskeltä, laita päälle silli. Paista sipuli ja laita sillille. Kääri paperi tiiviiksi paketiksi.

2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää sillipaketti. Paista molemmin puolin n. 3-4 minuuttia. Tarjoile kuoriperunoiden kera.

Sillistä tulee tummaa ja kaunista punaviinin ja fariinisokerin ansiosta. Kun eri sillilajit näyttävät erilaisilta, tarjoilukin on kauniimpaa ja hauskempaa.

Neljälle

  • 4 liotettua sillifileetä
  • 1 ½ dl etikkaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 4 rkl haaleaa vettä
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 4 rkl punaviiniä
  • 4 rkl tomaattiketsuppia
  • 2 rkl hienonnettua sipulia

Koristeluun

  • ½ hienonnettu punasipuli

Valmistusohje

1. Keitä etikka, sokeri ja vesi niin että sokeri liukenee. Lisää öljy, punaviini ja ketsuppi etikkaliemeen. Anna jäähtyä.

2. Hienonna sipuli. Lado lasipurkkiin kerroksittain silliä ja sipulia, kaada liemi päälle ja sulje purkki. Anna sillin maustua kylmässä 2-3 vuorokautta.

3. Leikkaa silli viistoiksi paloiksi. Siivilöi niiden päälle hieman lientä ja koristele vastahienonnetulla punasipulilla.




 


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme