Mainos
Mainos

Suomalaiskokin vinkeillä säästät ruokalaskussa: Perunankuoretkin voi hyödyntää helposti!

Innostus lähiruoasta ja luomusta voi toisinaan olla lompakolle liikaa. Rahoilleen saa kuitenkin vastinetta, kun osaa hyödyntää raaka-aineita monipuolisesti.

Luomu ja lähiruoka kuulostaa hyvältä, mutta saattaa monen mielestä maksaa maltaita. Huomenta Suomen Makujen aamussa kokkaava Marcos Gois antoi vinkkejä siihen, miten kotikeittiöissä raaka-aineiden laatuun voi panostaa.

Gois luotsaa Suomen ensimmäistä ramen-ravintolaa ja paljastaa, että Helsingissä sijaitsevan ravintolan hävikki on vain prosentin luokkaa.

– Ruokaa menee hukkaan oikeastaan vain silloin, jos sitä jää asiakkaan lautaselle jostain syystä. Muuten me hyödynnämme kaiken, Gois sanoo.

Samanlaista käyttäytymistä hän suosittelee kotikokeille. Erilaisia raaka-aineita ei kannata vierastaa.

– Me tilaamme Fat Ramen -ravintolaan lihat suoraan tuottajalta. Sen sijaan, että ottaisimme tietyn kilomäärän karitsan karetta tai ulkofilettä, me tilaamme kokonaisen ruhon ja käytämme koko eläimen. Jopa luut, joista keitetään keittojen liemet.

Mansikka kuuluu kesään

Goisin mukaan satokausiajattelu on hyväksi myös rahapussille.

– Mansikoita ei kannata ostaa talvella, kun ne ovat tuontitavaraa ja hinta on kalliimpi.

Sen sijaan kannattaa hyödyntää saatavilla olevia raaka-aineita perunankuorista juuresten kuoriin – ja toimia järjestelmällisesti.

– Jos esimerkiksi kuorit uunijuurekset, niin laita kuoret kattilaan ja vettä päälle. Saat helposti liemen, jota voi käyttää keiton pohjana vaikka seuraavana päivänä, Gois vinkkaa.

Erilaiset säilöntämenetelmät vähentävät myös kotitalouksien hävikkiä. Gois muistuttaa, että taito kokata harjaantuu samalla, kun miettii uusia käyttökeinoja raaka-aineille.

– Moni heittää fenkolista vihreän osan pois, mutta sen voi tosiasiassa siivuttaa ohueksi, lisätä vähän suolaa, etikkaa ja öljyä, ja laittaa salaatin sekaan. Pikkeliliemessä sen voi hyödyntää vaikkapa graavikalan lisukkeena, tai survottuna lisätä soseutetun kasviskeiton sekaan, luettelee Gois innoissaan ennen kuin jatkaa kokkailua Makujen aamun kuvauksissa.

***

Tällä lautasliinaniksillä teet arkisestakin ruokailusta juhlavan!


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme