Mainos
Mainos

Suomalaisten elintarvikkeiden merkinnöissä puutteita – Evira: "Asia on vakava"

Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa toteutetut elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen tutkimukset ovat osoittaneet, että merkinnöissä on kaikissa maissa puutteita, kertoo Evira.

Vuonna 2015 toteutetuissa tutkimuksissa selvitettiin allergiaa aiheuttavia ainesosia koskevia tietoja. Pohjoismaisessa tutkimuksessa tarkastettiin allergiaa aiheuttavien aineiden merkinnät yhteensä 351 tuotteesta.

Eviran mukaan maitoa, hasselpähkinää, maapähkinää, kananmunaa ja gluteenia löydettiin sellaisista tuotteista, joiden pakkausmerkinnöissä niitä ei ilmoitettu. Vastaavanlainen tutkimus toteutettiin aiemmin neljä vuotta sitten.

– Asia on vakava, koska allergiset reaktiot voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija Minna Anthoni toteaa.

Allergisoivat ainesosat olisi merkittävä selvästi

Allergisoivat ainesosat voivat aiheuttaa vakavia oireita vatsakivusta, oksenteluun, ihottumaan, astmakohtaukseen ja jopa allergiseen shokkiin. Tästä syystä allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat on niiden määrästä riippumatta aina merkittävä selvästi tuotteeseen.

– Allergisten henkilöiden on voitava luottaa pakkausmerkintöihin eikä heille saa aiheutua turhia riskejä niiden puutteista. Pohjoismaisten elintarvikkeiden tuottajien ja maahantuojien on ymmärrettävä asian vakavuus ja pantava pakkausmerkinnät kuntoon, Anthoni toteaa.

Maitoproteiinia löytyi useasta tuotteesta

Maitoproteiinia löydettiin yli kymmenesosasta tuotteita, jotka pakkausmerkintöjen mukaan eivät sisältäneet maitoa. Näiden tuotteiden tuoteselosteissa ei myöskään varoitettu siitä, että ne voivat sisältää pieniä määriä maitoa. Suklaa- ja leipomotuotteista maitoproteiinia löydettiin kaikkein eniten.

– Se tarkoittaa sitä, että jopa joka neljäs suklaatuote ja joka kahdeskymmenes leipomotuote voi aiheuttaa allergisia reaktioita tuhansille maitoallergikoille Tanskassa, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa, koska maitoa ei ole ilmoitettu tuotteen pakkausmerkinnöissä. On hyvin tärkeää saada yritykset ymmärtämään, että maitoallergia voi aiheuttaa yhtä vakavia reaktioita kuin maapähkinä ja pähkinät, Anthoni kertoo.

Allergikkojen voi olla tarpeen välttää suklaatuotteita

Tutkimus osoittaa, että elintarvikealalla on paljon parantamisen varaa pakkausmerkintöihin, raaka-aineiden ostoihin ja allergiaa aiheuttavien aineiden käsittelyyn liittyvissä menettelyissä. Erityisesti se koskee suklaan ja leipomotuotteiden valmistajia ja maahantuojia. 

Tutkimustulosten mukaan tietyissä suklaatuotteissa, joihin oli merkitty varoitus "saattaa sisältää pieniä määriä maitoa, hasselpähkinää tai maapähkinää", pitoisuudet olivat niin suuria, että peräti puolet allergisista ihmisistä voisi reagoida niihin. Allergikkojen voi siis Eviran mukaan olla tarpeen välttää suklaatuotteita, joiden pakkausmerkinnöissä on tällainen varoitus.

Lähde: Evira

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme