Mainos
Mainos

"Suomipojat vetelivät ne kylmiltään silmät kiinni, eikä sanaakaan kuulunut" – kulttiruoka, joka ei suomalaisilta unohdu

Makuja.fi kysyi lukijoilta muistoja legendaarisesta mikropizzasta, jota myös "roiskeläpäksi" leikkisästi kutsutaan. Selvisi, että tämä einesherkku on ollut osa monen suomalaisen arkea ainakin jossain vaiheessa elämää.

Saarioisten mikropizza täyttää tänä vuonna jo 35 vuotta. Oman aikakautensa hittikeksinnöllä on Suomessa eräänlainen kulttimaine ja tuote keikkuu edelleen suosituimpien einesruokien top-listalla. Saarioisten lisäksi mikropizzoja on myynyt muun muassa Atria ja Billy's.

Moni suomalainen kertoo muistavansa "roiskeläppäpizzat" erityisesti lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

– 80-luvulla koulun pizzapäivänä koulussa oli Saarioisten jauhelihapizzoja. En ollut koskaan sitä ennen syönyt pizzaa, nimimerkki kasarina lapsi kertoo ensikosketuksestaan pizzaan.

– Tulihan niitä jauhelihapizzoja nautittua monesti koulun jälkeen ja lauantaiaamuna Pokemonia katsoen. Söisin varmasti vieläkin ellen olisi kasvissyöjä, nimimerkki Megan muistelee.

– Kummisedälläni ei ollut mikroaaltouunia, joten hän paistoi näitä aina pannulla käyttäen tietysti runsaasti voita. Pohjasta tuli rapea ja oli todella hyvää! Mari fiilistelee.

"Intissä roiskis oli parasta gourmetruokaa"

MTV:n Facebook-sivuilla Ville H muisteli jauhelihapizzojen olleen lapsuutensa kestosuosikki välipalana. Sen päälle pursotettiin vielä komea ketsuppispiraali.

– Reunat söin eka ja sitten keskustaa kohti. Intissä roiskis oli parasta gourmetruokaa pitkän leirin jälkeen kassulle palatessa. Töissä edelleen joskus eväänä.

Myös nimimerkki Wecolla oli hyviä muistoja mikropizzoista ja armeijasta.

– Intissä kahden viikon Rova-leirin jälkeen, kun päästiin etelän junaan ja jaettiin roiskeläpät. Sen parempaa lättyä en ole suuhuni laittanut!

Kasarmien lisäksi mikropizzat ovat maistuneet myös muun muassa tietokoneiden ääressä.

– LANien kultakausien hittituote ja pakollinen yöpala. Lähes jokaisella pelimiehellä oli näitä eväänä ja usein syötiin kylmänäkin suoraan paketista energiajuomalla huuhdeltuna. Nykyään menee kun päälle pistää muun muassa ananasta ja juustoa lisää ja lämmittää vaikka uunissa, nimimerkki Antti kertoo.

Opiskelijoiden festariruokaa – kylmänä nautittuna tietenkin

Erityisesti monille nuorille mikropizzat ovat toimineet arjen hätävararuokana kukkaroystävällisen hintansa vuoksi.

– Kun muutin 17-vuotiaana ensimmäiseen omaan asuntoon, en ekaan vuoteen syönyt mitää muuta kuin meetwursti- ja kinkkulättyjä. Nykyään ei enää jostain syystä maistu ollenkaan, Sini S naureskeli Facebookissa.

Einespizzat ovat toimineet nuorisolle myös kätevänä festariruokana.

– Nuorempana syötiin festareilla kylmälaukusta roiskeläppää ihan vaan kylmiltään, kun ei ollut lämmitysmahdollisuutta. Hyvää oli ja on. Nykyäänkin menee aina kylmänä, en ole lämmittänyt pitsoja vuosiin. harvemmin tulee kyllä nykyään ostettua, nimimerkki Mimmu 88 muisteli festarikokemuksiaan.

Karita S puolestaan kertoi "roiskeläppäpizzan" kulkevan hänen lähipiirissään nimellä "säälipizza".

– Meillä sanotaan säälipizzaksi...jauheliha ja salami olivat ne suosikit 80-luvulla.

"Suomipojat vetelivät ne kylmiltään silmät kiinni"

Sari I muistelee Facebookissa syöneensä mikropizzoja yhdessä veljensä kanssa 35 vuotta sitten. Myöhemmin "roiskeläppien" kaipuu ulottui myös Espanjaan asti.

– Kun asuin aikoinaan Espanjassa, siitä on jo yli 20 vuotta, meillä oli oma Suomiryhmä siellä, joiden kanssa käytiin maistelemassa hyviä viinejä ja paikallisia ruokia. Kävin sitten Suomessa piipahtamassa ja ostin hetken mielijohteesta 10 lättyä mukaan tuliaisiksi Espanjaan.

– Kun vein lätyt perillä suomalaisille tutuille töihin, tuli järjetön hiljaisuus keskellä kuumaa päivää. Yksi toisensa jälkeen lähti tulemaan lättyjä kohti ja pizzat hävisivät parissa minuutissa. Suomipojat vetelivät ne kylmiltään, silmät kiinni eikä sanaakaan kuulunut. Oli kuulemma paras yllätyslounas ever, Sari nauraa.

Sari jatkaa vielä, ettei mikropizzoista oikeasti "saa pizzaa tekemälläkään", mutta jokin niissä silti viehättää.

– Se on sellainen suomalaisten oma lätty, ja maku on mun mielestä sama kuin aina. Tuskin on montaa yli 40-vuotiasta, joka ei olisi noita maistanut koskaan.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme