Mainos
Mainos

T&T: Nyhtökauralle tulossa haastaja, joka on "sikahyvää" – miksei tätä ole tajuttu aiemmin?

Särki ja lahna valloittavat keväällä ruokakaupat, kertoo Tekniikka ja Talous.

Kauppoihin on keväällä ilmestymässä tuote, josta odotetaan nyhtökauran lailla ympäristötietoisten kuluttajien herkutteluhittiä, kertoo Tekniikka & Talous. John Nurmisen säätiö tuo hankkeensa kautta suomalaiskuluttajien saataville villikalasta valmistetut kalamurekepihvit, joista povataan jopa nyhtökauran haastajaa. Vegaaneille tämä tuote ei kuitenkaan sovi.

John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeen tavoitteena on kierrättää ravinteita meriekosysteemistä maalle ja samalla tukea Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviä päästövähennystoimia. Lisäksi tavoitteena on parantaa Saaristomeren särkikalojen hyötykäyttöä ihmisravintona ja seurata kalastuksen vaikutusta Saaristomeren hyvinvointiin. Hankkeessa kalastetaan kohdennetusti vajaasti hyödynnettyä särkikalaa Saaristomeren alueella. 

Uusien kalamurekepihvien raaka-aineina ovat särki ja lahna. Särkeä on tähän asti ollut saatavilla kaupoissa lähinnä säilykkeenä. John Nurmisen säätiön tavoitteena on suojella Itämerta parantamalla särkikalojen hyötykäyttöä ja seurata kalastuksen vaikutusta Saaristomeren hyvinvointiin.

"Särki on sikahyvää" 

Särki-lahnamurekepihvejä on jo tarjoiltu laitosruokailijoille muutaman vuoden ajan Turussa ja Helsingissä. John Nurmisen säätiön projektipäällikkö Miina Mäki kertoo tuotteen olevan iso hitti.

–  Särki on sikahyvää. Koululaiset ovat aika lahjomattomia.

Tekniikka & Talous -lehden mukaan kalojen alkujalostuksen tekee turkulainen Kala-apu Oy. Kalamassan ovat edelleen jalostaneet murekepihveiksi Kalaliike S. Wallin sekä Lagerblad Foods.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.

Särjen, lahnan ja silakoiden syöminen kannattaa, sillä näiden kalojen mukana merestä poistuu merkittävä määrä ravinteita. Jokainen suomalainen voisi kompensoida aiheuttamansa päästöt syömällä vuosittain 12 kiloa Itämeren villikalaa.

***

Katsomo-video ei ole saatavilla

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme