Mainos
Mainos

Takavuosien suosittu "roiskeläppäpizza" tekee yllättäen paluun: "En ymmärrä, miksi se poistettiin myynnistä"

Kasvisruoan suosio näkyy myös einesruokamarkkinoilla: Saarioinen aikoo palautaa valikoimiinsa "takavuosien kulttituotteensa", kasvispizzan. Täytteet menevät kuitenkin uusiksi.

Makuja.fi kertoi huhtikuun alussa varmasti mielipiteitä jakavien einespizzojen suosiosta Suomessa. Legendaarinen mikropizza, jota leikkisästi myös "roiskeläppäpizza"-lempinimellä kutsutaan, on ollut markkinoilla jo 35 vuoden ajan ja kuulunut monen suomalaisen arkeen.

Pizzoja ovat valmistaneet Suomessa niin Saarioinen kuin Atriakin ja makuvariaatioita on ollut tarjolla aina ylivoimaisesta suosikista, jauhelihasta, eksootissimpiin täytteisiin. Nyt yksi menneiden vuosien mikropizzoista onkin palaamassa markkinoille: Kovan kysynnän ja kasvisruoan suosion kasvun myötä Saarioinen aikoo palauttaa myyntiin kasvipizzan.

– Olemme kuunnelleet kuluttajien toiveita. Kasvispizza palaa uudistettuna ensi vuoden alussa myyntiin. Se ei vielä valitettavasti ehdi syksyn tuotelanseerauksiin, Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka kertoo. 

"En ymmärrä, miksi se poistettiin myynnistä"

Ensimmäiset Suomen markkinoille tulleet "roiskeläppäpizzat" olivat jauheliha-, kinkku- ja sienipizza, jotka lanseerattiin vuonna 1981. Heti seuraavana vuonna kauppoihin ilmestyi kasvispizza, jossa oli melkoinen täytteiden kavalkadi: porkkanaa, palsternakkaa, herkkusieniä, ananasta ja homejuustoa.  

Lonka vastasi Saarioisten pizzoista tuoteryhmäpäällikkönä 20 vuotta vuodesta 1990 vuoteen 2010. Kasvispizzan poistuminen markkinoilta olikin osittain hänen hyppysissään.

Atrian myydyimmät mikropizzat:
1. Jauhelihapizza
2. Kinkku-ananaspizza
3. Meetvurstipizza

Saarioisten myydyimmät mikropizzat:
1. Jauhelihapizza
2. Kinkkupizza
3. Kebabpizza

– En ymmärrä, miksi se poistettiin myynnistä. Se taisin kyllä olla minä, joka sanoi, että tehdään näin, Lonka nauraa.

– Puhuimme, että se on hieman vanhanaikainen tuote. Kasvispizza poistui myynnistä vuonna 2007, eli ehti olla markkinoilla todella pitkän ajan. Tämän jälkeen tuotiin tomaatti-mozzarellapizza, jonka valmistus kuitenkin lopetettiin vuonna 2012. Lonkan mukaan tomaatti-mozzarellapizzan korvasi tuotevalikoimassa kebabpizza. Kasvismaut olivat hetkellisesti historiaa

Kilpailija Atrian kasvismikropizzalle

Saarioinen on yrittänyt moneen otteeseen erilaisten tomaatti-mozzarellapizzojen myymistä suomalaisille, mutta jostain syystä ne eivät ota tuulta alleen.

– Tomaatti-mozzarella ei vaan jostain syystä makuna Suomessa toimi.  Suomalaiset haluvat enemmän makua.

Mikrokasvispizzojen markkinoita onkin saanut vuodesta 2012 lähtien hallita Atria, jonka valikoimissa on edelleen kasvispohjainen Kreikkalainen Pizza.

– Atrian pizzoista suosituimmat ovat jauhelihapizza,  kinkku-ananaspizza ja kolmantena meetvurstipizza. Pitsojen suosikkimaut ovat säilyneet vuodesta toiseen melko samanlaisena, Atrian tiedottaja Marja Latvatalo kertoo.

Latvatalon mukaan kasvispizzojen myynnissä ei ainakaan Atrialla ole nähtävissä kasvua, vaan osuus on pysynt melko vakiona.

Saarioisten kasvispizza ei palaa samoilla täytteillä

Saarioisten kasvispizza ei ole palaamassa täsmälleen samoilla täytteillä kuin se vuonna 1982 lanseerattiin. Mirja Lonkan mukaan kasvispizza on vielä tuotekehitysvaiheessa ja kuluttajien toiveita otetaan ilomielin vastaan.

– Hyvältähän se vanhakin kasvispizza maistui, mutta nyt haetaan vähän uutta kulmaa ja trendikkäämpää makumaailmaa.

Saattaa siis olla, että uuden kasvispizzan ainesosalistalta löytyy esimerkiksi monet suomalaiset villinnyt chili.

– Varmasti mennään tällä uudella pizzalla nyt etnisempään suuntaan. Chili voisi olla yksi, mutta liian tulista ei tietenkään saa olla. Silloin 1980-luvulla chilistä ei tiedetty mitään, hyvä kun paprika tunnettiin, Lonka nauraa.

Makumaailmassa tullaan tekemään joka tapauksessa kompromisseja, koska on ajateltava sitä, mikä maistuu suurelle yleisölle.

– Kasvispizzan menekki jää joka tapauksessa pienemmäksi kuin lihavaihtoehtojen.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme