Mainos
Mainos

Tämä "herkku" korvasi aikoinaan kinkun joulupöydässä – maistuisiko?

Jo vuosikaudet kinkkua on pidetty suomalaisen joulupöydän kruununa, mutta näin ei suinkaan ole aina ollut. Aikoinaan joulupöydässä pääosaa saattoi esittää sian- tai porsaanpää.

Suomi syö ja juo -blogissa kerrotaan, että kinkku ei ole löytänyt ensimmäisenä tietään juuri suomalaiseen joulupöytään. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa kinkkua on syöty kauemmin.

Maistuisiko sian- tai porsaanpää?

Kinkun uskotaan yleistyneen rikkaiden perheiden joulupöydissä 1800-luvun puolivälin tienoilla. Tätä ennen moni suku nautti porsasta jouluaterialla muiden ruhonosien muodossa.

Köyhät joutuivat aikoinaan valitsemaan kaikkein halvimpia porsaan ruhon osia joulupöytäänsä. Tästä syystä muun muassa sianpää oli aikoinaan tuttu näky joulupöydän kruununa Suomessa.

Lähteet: Suomi syö ja juo, Hotelli- ja ravintolamuseo, suomalainen joulu.fi, Vuolio, Kaisu. Suomalainen joulu, 1981, WSOY, Helminen, H. Joulu. Suomen kulttuurihistoria I: Heimoyhteiskunnan ja katolisen kulttuurin aika, 1933, Jyväskylä: Gummerus

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme