Mainos
Mainos

Tämän viinin asiantuntija valitsisi joulupöytään: Sopii kaikkien ruokien kanssa – "ehdottomasti siihen oikea vaihtoehto"

Laatikoita, vihanneksia, kaloja, äyriäisiä ja totta kai kinkkua. Joulupöytä koostuu useista erilaisista ruokavaihtoehdoista, joka hankaloittaa osaltaan juhlajuomien valitsemista. Millainen viini juhlapöytään sitten on oikea?

– Se on oikeasti aika laaja kirjo, mitä joulupöydässä pystyy juomaan, kertoo Eckerö Linen viiniasiantuntija Niko Mattila.

Joulupöydässä riittää makuja suolaisesta happamaan ja rasvaiseen, mutta myös makeaan esimerkiksi laatikoiden myötä. Se täytyy toki ottaa huomioon, mutta Mattilan mukaan viinin voi kuitenkin valita oman mieltymyksensä mukaan, oli sitten puna- tai valkoviinin ystävä.

Mattila itse valitsisi joulupöytään kuitenkin ehkä hiukan yllättävänkin vaihtoehdon, nimittäin rosé-samppanjan.

– Jos jouluna haluaa juoda vain yhtä viiniä, täytyy löytää sellainen vaihtoehto, joka sopii erilaisten makumaailmojen kanssa. Joulupöydässä rosé-samppanja on ehdottomasti siihen se oikea vaihtoehto, se toimii loistavasti, mies kertoo.

Valkoviini vai punaviini?

Valkoviineistä Mattila suosittelisi mieluiten rieslingia.

– Rieslingissa on sen verran hapokkuutta, mikä kestää joulupöydän sillit hyvin, ja se menee ehkä juuri ja juuri jopa rasvaisen kinkun kanssa. Ei ehkä ihan yksi yhteen, mutta jos valkoviiniä haluaa nauttia, niin riesling on hyvä vaihtoehto.

Punaviineissä asiantuntija ei suosisi liian tuhtia.

– Jos viini on todella tuhti, se ajaa helposti ruokien ohi. Mielestäni joku ranskalainen Burgundin alueen pinot noir on aivan loistava vaihtoehto. Miksei, jos haluaa mennä uuteen maailmaan Euroopan ulkopuolelle, niin joku uusi-seelantilainen pinot noir sopii myös loistavasti.

Mattilan mukaan sekä puna- että valkoviini voivat sopia pöytään hyvin, mutta yleensä kevyt punaviini on valkoviiniä parempi vaihtoehto.

Esimerkkejä sopivista viinivaihtoehdoista Mattila myös antaa. Saksalainen kuiva Becker-Landgraf J2 Riesling on hyvä valkoviinivalinta. Punaviineistä taas hyvin sopivat Olivier Leflaive Cote de Beaune Villages ja Mud House Pinot Noir.

Rosé-samppanjaksi Mattila suosittelee André Clouet Rosé Champagne no 3 -samppanjaa.

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme