Mainos
Mainos

Tarjoilijoiden häiritsevä tapa yleistyy ravintoloissa – pilaa helposti illalliskokemuksen

Washington Postin toimittaja avautuu kirjoituksessaan ilmiöstä, joka yleistyy ravintoloissa jatkuvasti.  

”Eräänä iltana olin ulkona nauttimassa illallista ystäväni kanssa. Ravintola oli vasta avattu ja hyviä arvosteluja saanut. Kaikki oli mukavasti ja ruoka hyvää. Mutta sitten se tapahtui. Taas. Tarjoilija tuli kysymään, olenko jo syönyt ja halusi viedä lautaseni pois. Kyllä, nopeana syöjänä olin lopettanut syömisen ja lautaseni oli tyhjä, mutta ystävälläni ruokaa oli vielä puolet jäljellä. Vastasin siis ei, emme ole lopettaneet vielä.

Ravintolat eivät enää noudata klassista tarjoiluetikettiä. Sen sijaan, että lautaset vietäisiin pois, kun koko seurue on syönyt, tarjoilijat häärivät asiakkaiden ympärillä iskeäkseen heti, kun joku laskee haarukkansa lautaselle. Jos olet onnekas, he saattavat pyytää lupaa saada viedä lautasen pois.

Näin toimiessaan tarjoilija muuttaa pöydän tunnelman ja saa vielä ruokailevat seurueen jäsenet tuntemaan itsensä hitaiksi, kun taas nopeammat syöjät tuntevat olevansa kiirehtijöitä. Mukava yhteinen ruokailukokemus saa ylleen yhtäkkiä ikävän syyllisyyden leiman.

Taloustieteiden professori Tyler Cowen George Masonin yliopistosta uskoo, että tapa saattaa liittyä ravintoloiden kalliisiin tilavuokriin. Asiakkaista halutaan nopeasti eroon, jotta uudet mahtuvat tilalle. 

Toinen mahdollinen selitys on, että tarjoilijat toimivat, kuten toimivat, koska luulevat toimivansa asiakkaan tahdon mukaan. Ikävintä tässä on, että syy ei kuitenkaan ole tarjoilijoiden, koska he toimivat ylempää annettujen ohjeiden mukaan. 

Saatan palata takaisin herkullisten nuudeleiden takia, mutta palvelusta en anna kehuja. Se oli vain ok-tasoa."

Oletko törmännyt samaan ilmiöön suomalaisissa ravintoloissa? Entä onko tapa häiritsevä. Kommentoi!

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme