Mainos
Mainos

Tässäkö uusi hittiöljy? Runsaasti E-vitamiinia ja maistuu voilta

Punaista palmuöljyä on käytetty jo tuhansien vuosien ajan, mutta vasta viime vuosina tämän öljyn terveysvaikutukset ovat nousseet suuren yleisön tietoisuuteen. 

Palmuöljyä löytyy monen yllätykseksi monista jalostetuista herkuista, kuten kekseistä, muroista ja makeisista, mutta myös useista käyttötuotteista, kuten saippuasta ja kosmetiikasta.

Markkinaosuuttaan viime vuosina kasvattanut punainen palmuöljy on kuitenkin noussut terveystietoisten kuluttajien suosioon rikkaan ravintosisältönsä vuoksi.

Punaisen palmuöljyn mainostetaankin olevan yksi maailman ravintorikkaimmista öljyistä, ja sitä on käytetty ruoanlaittoon Länsi-Afrikassa jo 5000 vuoden ajan. Mistä tämän erikoisöljyn yhtäkkinen suosio oikein johtuu?

Runsaasti karoteenia – parempaa kuin porkkana?

Punainen palmuöljy valmistetaan öljypalmun hedelmästä puristamalla. Punaisen palmuöljyn kaunis väri johtuu hedelmän luonnostaan sisältämästä betakaroteenista. Punaisessa palmuöljyssä betakaroteenia on esimerkiksi porkkanaan verrattuna moninkertaisesti. Betakaroteeni vaikuttaa ihon- ja limakalvojen terveyteen sekä näkökykyyn.

Tavallinen palmuöljy ei sisällä betakaroteenia, vaikka tuote valmistetaankin samasta hedelmästä kuin punainen versio. Lämpökäsittelyn vuoksi se menettää kauniin värinsä ja muuttuu vaaleaksi. 

Punaisessa palmuöljyssä on tutkittu olevan myös enemmän E-vitamiinia kuin missään muussa ruokaöljyssä. E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka hidastaa solujen vanhenemista.

Ei täysin harmiton tuote

Vaikka palmuöljystä puhutaan nykyisin jopa terveystuotteena, täysin harmitonta tämän tuotteen käyttö ei kuitenkaan ole. Punainen palmuöljy, kuten myös tavallinen palmuöljy ja kookosöljy, koostuvat pääasiassa tyydyttyneestä rasvasta, jonka on tutkittu nostavan kolesterolia.

Kannattaa myös muistaa, että palmuöljy sisältää erittäin paljon kaloreita, noin 900 kilokaloria sataa grammaa kohden.

Palmuöljyn tuotanto vahingoittaa osaltaan myös ympäristöä, sillä varsinkin Malesiassa ja Indonesiassa alkuperäisiä sademetsiä on raivattu runsaasti palmuviljelmien tieltä. 

Muistuttaa maultaan voita

Punaista palmuöljyä voi käyttää tavallisen ruokaöljyn tapaan niin leivontaan, ruoanlaittoon kuin salaatinkastikkeisiinkin. Se on maultaan melko mieto, ja sen makua kuvaillaan jopa voimaiseksi.

Punainen palmuöljy sopii erinomaisesti paistamiseen ja jopa uppopaistamiseen, sillä se kestää hyvin kuumuutta. Leivonnassa rasva voidaan korvata osittain tai kokonaan tällä palmuöljyllä, jolloin leivonnaisiin saadaan kauniin punertava väri. 

Jotkut tahot suosittelevat nauttimaan öljyä sellaisenaan ruokalusikallisen verran päivässä. 

Lähteet: Bonred.fi, Evolvingwellness.com, Goodfats101.com

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme