Mainos
Mainos

Tästä syystä Mäkkärin hampurilaiset eivät homehdu vuosienkaan päästä

Olet varmasti törmännyt videoihin ja kuvajuttuihin, joissa McDonald’sin hampurilaiset ovat pysyneet muuttumattoman näköisinä jopa vuosikausien ajan. Miten ilmiö on mahdollinen?

Serious Eats -blogia kirjoittava kokki ja ravintolapäällikkö J. Kenji López-Alt tutki muuttumattomien hampurilaisten mysteeriä ja tuli siihen tulokseen, että homeen pysyminen poissa voi johtua viidestä asiasta: Lihassa tai sämpylässä olevista säilöntäaineista, hampurilaisen runsaasta suolapitoisuudesta, alhaisesta kosteudesta, tyhjiöstä tai homeitiöiden pääsemättömyydestä kosketuksiin hampurilaisen kanssa.

Koska hampurilaiset valmistetaan luonnollisesti tilassa, jossa on ilmaa, ja homeitiöitä on kaikkialla, eivät ne voi selittää ilmiötä. Myös kaksi muuta hypoteesia osoittautuivat mahdottomiksi, sillä Mcdonald’sin hampurilaiset sisältävät 100-prosenttista lihaa olevat pihvit eikä suolapitoisuuskaan ole järjetön.

López-Alt päätti testata asiaa vertaamalla itse tehtyjä ja McDonald’sin hampurilaisia toisiinsa. Kolme viikkoa myöhemmin ilman kanssa kosketuksiin jätetyt McDonald’sin hampurilaiset eivät olleet alkaneet mädäntyä, mutta homeen merkkejä ei näkynyt myöskään itse tehdyissä burgereissa.

Avain muuttumattomina pysyviin hampurilaisiin löytyy kosteudesta. Hampurilainen menettää neljänneksen painostaan ensimmäisen viikon aikana, jolloin kosteus haihtuu ja tuote kuivuu. Ilman kosteutta ruoka ei voi myöskään homehtua. McDonald’sin pihvit ovat ohuita, ja niissä on paljon pinta-alaa, jolloin ne käytännössä kuivuvat ennen kuin niihin ehtii alkaa muodostua hometta. 

Lähde: iflscience


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme