Mainos
Mainos

Tätä metsän herkkua kannattaa syödä aamupalaksi – täyttää vatsan paremmin kuin liha!

Sieniä voi lisätä aamiaisella esimerkiksi munakkaaseen tai avokadoleivän väliin.

Sieniä on saatettu joskus parjata raaka-aineena, mutta nyt metsän hajottajina tunnetuista herkuista on löytynyt uutta tietoa: Sieniä kannattaa popsia aamupalaksi, sillä uuden tutkimuksen mukaan ne saavat tuntemaan pidemmän aikaa kylläiseksi. Täyttävän aamupalan jälkeen ei tule popsittua turhia välipaloja pitkin päivää.

Minnesotan yliopiston tutkimuksen mukaan sienien syöminen aamiaisella saa ihmisen tuntemaan itsensä kylläisemmäksi, kuin lihan syöminen. Yliopiston tutkimuksen on rahoittanut Mushroom Council.

– Aiemmat sienistä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että sienet voivat tehdä kylläisemmäksi, mutta vasta nyt vaikutus on tutkittu määrillä, jotka vastaavat toisiaan proteiinipitoisuuksien osalta, kertoo Minnesotan yliopiston professori Joanne Slavin.

Slavinin mukaan tutkimuksen tulokset osoittavatkin, että liha kannattaa korvata joillakin aterioilla sienillä.

Sienistä apua painonhallinnassa

Tutkimuksessa 17 naista ja 15 miestä söivät kymmenen päivän ajan kaksi annosta joko valkoisia herkkusieniä tai naudan jauhelihaa. Annoksissa oli saman verran proteiinia, joten sieniä oli 226 grammaa ja lihaa 28 grammaa.

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka täydeksi ihmiset tunsivat itsensä aterioiden jälkeen. Tuloksien mukaan sieniä syöneet tunsivat itsensä vähemmän nälkäisiksi ja kylläisemmiksi, ja he söivät vähemmän välipaloja aamun aikana verrattuna lihaa syöneisiin.

Sienten vaikutukset kuitenkin lienevät hieman epäselvät, sillä on selvää, että yli 200 grammaa ruokaa pitää täydempänä pidempään kuin pieni siivu lihaa.

Painoaan tarkkailevien voi kuitenkin olla hyvä syödä sieniä ja muita kasvisproteiinia sisältäviä ruokia. 8,75 desilitraa sieniä sisältää noin 7 grammaa proteiinia, mutta vain 56 kilokaloria.

Saman proteiinimäärän sisältävässä liha-annoksessa voi nimittäin olla puolet enemmän kilokaloreita. Ja jos tutkimusta on uskominen, liha-aamupalan jälkeen tuntee itsensä vieläkin nälkäiseksi, jolloin suuhun tulee laitettua lisää kaloreita.

Lähde: Metro, Daily Mail

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme