Mainos
Mainos

Täysin kaloriton maapähkinävoi hämmästyttää – "en voi suositella tällaisia tuotteita kenellekään"

Energiattomat elintarvikkeet ovat syötävää, mutta täysin kaloritonta ruokaa. Miten on mahdollista, ettei esimerkiksi maapähkinävoi sisällä lainkaan energiaa?

Suomessa myytävät kalorittomat elintarvikkeet herättävät kummastusta. Myynnissä on niin maapähkinävoita, pastakastiketta, majoneesia, suklaasiirappia kuin suklaadippiäkin, joiden kaikkien energiasisältö on ainesosaluetteloiden mukaan puhdas nolla. Miten ruoka voi olla täysin kaloritonta, ja mistä se sitten koostuu, jos energiaa ei ole?

Otetaan esimerkiksi Walden Farmsin maapähkinävoi. Tuotteen ainesosaluettelo on varsin erikoinen: triplasuodatettu vesi, kasvikuidut, merisuola, maissitärkkelys, ksantaanikumi, luontainen maapähkinäaromi, luonnollinen maapähkinäuute, keinotekoiset väriaineet, maitohappo (säilöntäaine), natriumbentsoaatti (säilöntäaine), sukraloosi.

– Idea on, että kasvikuitujen ympärille on laitettu makuaineita. Tuotteen ydin ovat jonkinlaiset kasvikuidut, joista ei kerrota sen tarkemmin, mitä ne ovat. Yleensä kasvikuidut hajoavat jonkin verran viimeistään paksusuolessa, joten jonkin verran niistäkin tulee energiaa. Se, että tuote olisi täysin kaloriton, on valhe, toteaa ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen Helsingin yliopistosta.

Saman valmistajan hunajan ja mustapippurin makuiseksi mainostettu majoneesi puolestaan sisältää muun muassa ohratärkkelystä.

– Kyllä sekin on periaatteessa hiilihydraattia, eli energiaa tulee, Mutanen selittää.

– Olen älyttömän huolissani, että jotkut syövät tällaisia elintarvikkeita. Ihmiset ovat aina huolissaan lisäaineista, ja nämä eivät mitään muuta olekaan kuin lisättyä, keinotekoista sotkua. En voi suositella tällaisia tuotteita kenellekään.

Maapähkinävoi vai maapähkinän makuinen levite?

Esimerkiksi Fitnesstukun sivuilla myytävän tuotteen nimessä on ongelma. 

– Kertomienne tietojen mukaan tuotetta pitäisi kutsua maapähkinänmakuiseksi. Makuinen-sanan tulisi näkyä tuotteessa, jos tuotteen maku ei tule maapähkinästä vaan maapähkinäaromista ja maapähkinäuutteesta. Elintarvikkeen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan. Tällaisessa tapauksessa kuluttaja voi tulla uskoneeksi, että elintarvikkeessa on varsinaisesti maapähkinää, vaikka todellisuudessa kyse on maapähkinäaromista ja maapähkinäuutteesta, kertoo Elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Tuulikki Lehto.  

Elintarvikelainsäädännön mukaan tuotetta saa kutsua energiattomaksi, mikäli tuote sisältää energiaa enintään 4 kcal (17 kJ)/100 ml. Sokerittomaksi tuotetta saa kutsua vain, mikäli tuote sisältää sokeria enintään 0,5 g/100 g tai 0,5 g/100 ml. Myös väite, jonka mukaan elintarvike on rasvaton, ja mikä tahansa muu väite, jolla on kuluttajalle oletettavasti sama merkitys,
voidaan esittää vain, mikäli tuote sisältää rasvaa enintään 0,5 g/100 g tai 0,5 g/100 ml. 

– Tarkempi ravintoaineen ilmaisu ei ole väärin, mutta tietyissä tapauksissa määrät voi ilmoittaa myös nollana, Lehto sanoo. 

Walden Farmsin majoneesin ainesosaluettelossa silmään pistää myös luettelon viimeinen aine ja sitä seuraava sulkeissa oleva lause: tartratsiini (Voi aikaansaada negatiivisen vaikutuksen lapsen käyttäytymiseen ja keskittymiskykyyn).

– Tartratsiini on atsoväri, jonka E-koodi on E102. Tietyille väreille kuuluu varoitusmerkinnän ”voi vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää tarkkaavaisuutta” laittaminen tuotteen tietoihin. Tämä on yksi niistä väreistä, Lehto selittää.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme