Mainos
Mainos

Täysjyvä, kokojyvä vai monivilja? Näin erotat terveelliset tuotteet kaupassa

Täysjyvätuotteiden terveyshyödyistä löytyy runsaasti kiistatonta tutkimusnäyttöä. Mutta millaisia tuotteita kaupasta sitten kannattaisi valita? Eri termit voivat hämätä kuluttajaa.

Täysjyväjauhot jauhetaan kokonaisista jyvistä. Täysjyväleipä on tehty kokonaisista jyvistä jauhetuista jauhoista. Täysjyväjauhoa on esimerkiksi täysjyväruisjauho ja täysjyvävehnäjauho eli grahamjauho. Täysjyväleipää puolestaan on esimerkiksi täysrukiinen jälkiuunileipä.

Onko luomuleipä terveellisempää kuin tavallinen?

Luomuleipä ei itsessään ole terveellisempää, vaan leivän terveellisyys riippuu sen täysjyvä- ja kuitupitoisuudesta sekä suolan määrästä.

Lähde: Leipätiedotus

Toisinaan eteen saattaa tulla myös termi kokojyvä. Sanan käyttöä ei kuitenkaan suositella siitä yksinkertaisesta syystä, että leipää ei voi leipoa kokonaisista jyvistä, eivätkä esimerkiksi leivän pinnalla olevat koristejyvät tee leivästä kokojyväleipää. 

Mitä sitten tulee sanaan monivilja, joka vilisee useissa eri leipäpusseissa? Sana monivilja voi kuulostaa terveelliseltä, mutta todellisuudessa se ei kerro tuotteen terveellisyydestä vielä juuri mitään. Monivilja toki voi olla myös terveellinen vaihtoehto, jos paketissa kerrotaan lisäksi leivän olevan täysjyvää. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme