Mainos
Mainos

Täysmaito sittenkin terveellistä? Uudet tutkimustulokset yllättävät

Tuoreen tutkimuksen mukaan täysrasvaista maitoa juovien riski sairastua diabetekseen saattaakin olla pienempi kuin henkilöillä, jotka käyttävät rasvatonta maitoa, uutisoi Time.

Circulationissa julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin yli 3300 aikuisen veriarvoja 15 vuoden ajalta. Tutkijoiden mukaan täysrasvaista maitoa juovien riski sairastua diabetekseen tutkimusvuosien aikana oli keskimäärin 46 prosenttia pienempi kuin muilla.

Tutkimusta johtaneen Dariush Mozaffarianin mukaan tutkimustulokset ovat osoitus siitä, ettei ihmisille tulisi suositella pelkästään vähärasvaisia maitotuotteita.

Tutkimus ei selitä, miksi rasvaiset maitotuotteet näyttävät olevan yhteydessä pienempään diabetekseen riskiin. Mahdollisia selityksiä on useita. Yksinkertaisimmillaan selitys saattaa liittyä siihen, että rasvaisia tuotteita käyttävät saavat riittävästi energiaa ravitsevasta ruoasta eivät koe tarvetta sokerisista ruoista saataville ylimääräisille kaloreille. On myös mahdollista, että maitotuotteiden rasva vaikuttaisi suoraan soluihin ja auttaisi pilkkomaan ruoan sokereita. Selitys saattaa löytyä myös fermentoitujen maitotuotteiden mikrobeista. 

Toinen, American Journal of Nutritionissa julkaistu tutkimus puolestaan analysoi täysrasvaisten ja vähärasvaisten maitotuotteiden yhteyttä ylipainoon. Tutkimuksen mukaan niillä henkilöillä, jotka käyttivät kaikkein rasvaisimpia tuotteita, oli kahdeksan prosenttia pienempi riski ylipainoon.

Lähde: TimeKäytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme