Mainos
Mainos

Teestä paljastui uusi yllättävä terveysvaikutus – kuppi kuumaa pitää silmät terveinä?

Tutkijat havaitsivat kuuman teen olevan hyväksi silmien terveydelle. Vaikka tutkimustulokset ovat alustavia, ei päivittäisestä teen juonnista haittaakaan ole.

Päivittäinen kuppi kuumaa teetä saattaa pienentää merkittävästi riskiä sairastua glaukoomaan – silmänpainetautiin, joka voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen. Vaikutus havaittiin The British Journal of Ophthalmology -julkaisussa esitellyssä pienessä tutkimuksessa.

Tutkijat tarkastelivat vajaan 1700 amerikkalaisen näöstä vuosina 2005–2006 kerättyjä tietoja. Heistä viidelle prosentille oli kehittynyt glaukooma. Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin näiden juomatavoista kyselylomakkeella.

Vastausten perusteella tutkijat huomasivat, että teetä päivittäin juovilla henkilöillä oli alentunut glaukoomariski verrattuna niihin, joiden arkeen tee ei kuulunut.

Kun tutkijat ottivat huomioon diabeteksen ja tupakoinnin kaltaiset, mahdollisesti glaukooman syntyyn vaikuttajat tekijät, he totesivat teen juonnin pienentävän sairastumisriskiä jopa 74 prosentilla.

Samanlaista yhteyttä glaukoomaan ei löytynyt kahvin, kofeiinittoman teen, jääteen tai virvoitusjuomien kohdalla.

”Se, onko tee ihmejuoma, on avoin kysymys”

Ällistyttäviä tutkimustuloksia tulkitessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon muutama seikka. Ensinnäkään vastaajien muistikuviin luottava havaintotutkimus ei osoita suoraa syy-seuraus-suhdetta teen juonnin ja glaukoomariskin välillä.

Toisekseen, glaukooman sairastuneiden määrä oli otannassa suhteellisen pieni, eikä näiden henkilöiden diagnosoinnin ajankohdasta ollut tietoa. Tutkimus myös kattaa vain vuoden aikana tarkastelun kohteeksi otetut ihmiset.

Kolmanneksi, tutkimuksessa ei kysytty tarkempaa selvitystä teenjuonnista – esimerkiksi, kuinka paljon ja minkä laatuista teetä nautitaan tai kuinka kauan juomaa oli haudutettu.

– Sokerittoman teen juominen on ehdottomasti hyödyllistä, sillä siinä ei ole juurikaan energiaa. Se, onko tee taikavoimainen ihmejuoma, joka ehkäisee esimerkiksi glaukoomaa, on avoin kysymys, luonnehtii lääketieteen professori Naveed SattarThe Guardianille.

Tutkimuksen tekijät kuitenkin muistuttavat, että tee sisältää antioksidantteja, matala-asteista tulehdusta hillitseviä ja hermostoa suojaavia ainesosia. Nämä tekijät on usein yhdistetty madaltuneeseen riskiin sairastua moniin vakaviin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin, syöpään tai diabetekseen.

Tutkijat myös lisäävät, että aiemmissa tutkimuksissa on havaittu elimistön hapettumisen ja hermoston rappeumien mahdollisesti edistävän glaukooman kehittymistä. He kuitenkin myöntävät, että lisätutkimuksia asian tiimoilta tarvitaan.

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme