Mainos
Mainos

Tiedätkö, kuinka tuore liha grillissäsi tirisee?

Odotettu grillauskausi vetää suomalaisia lihatiskille, mutta miten tunnistaa tuore ja laadukas liha? Aidosti tuore tuote poikkeaa ominaisuuksiltaan suojakaasuihin pakatusta pihvistä, joten myös sen käsittelyyn on omat niksinsä. 

Entrecôte, T-luu-pihvi, kyljykset – grillauksen ystävät usein tietävät, mikä liha grilliin parhaiten sopii. Vaikeampaa on hahmottaa, kuinka tuoretta tavaraa kaupan kylmähyllyssä odottavat lihat todellisuudessa ovat. Luomu- ja lähituotantoon perehtynyt Suomen Kotitilan toimitusjohtaja Eeva-Maria Kytönen ymmärtää hyvin kuluttajaa.

– Tilatoimitettu luomuliha on varmasti tuore vaihtoehto, jolla kuluttaja voi herkutella. Esimerkiksi luomupossun tuoreus tarkoittaa sitä, että teurastus tapahtuu maanantaina, ja liha on torstaiaamuna asiakkaalla, Kytönen kertoo.

Luomu- ja lähituotetun lihan eettisyyttä ja ekologisuutta on rummutettu runsaasti – osan mielestä jopa kyllästymiseen asti. Maku on kuitenkin asia, jonka takana kaikki hyvän lihan ystävät voivat seisoa.

– Tutkimusten mukaan luomutuotetun naudan ja porsaan rasvakoostumus on jonkin verran parempi kuin tehotuotetun, ja lihan maukkaus ja laatu tulevat erityisesti esiin grillattuna. Eläimien nauttima luomurehu, elinolot ja esimerkiksi stressaavien teurastusmatkojen puuttuminen luonnollisesti vaikuttavat myös lihan makuun, Kytönen selventää.

Tuoreen lihan rakenne on erilainen

Tuoreen luomulihan rakenne on erilainen teollisesti tuotettuun verrattuna. Tämän takia sitä täytyy myös käsitellä eri tavalla. Jos grillauspuuhiin ei heti ennätä, on pakastaminen hyvä vaihtoehto kaikista tuoreimmalle lihalle.

– Tuoretta raaka-ainetta voi hankkia myös isomman määrän kerrallaan ja pakastaa. Liha on silti täysin eri tuote kuin teollisesti tuotettu marinadipihvi, keittiömestari Sasu Laukkonen sanoo.

Tuoreen lihan rakenne-erot tulevat esille hyvin grilliburgereita valmistettaessa. Laukkosen mukaan tuoreesta luomujauhelihasta burgerit syntyvät ilman sidosaineita.

– Kun jauheliha on aidosti tuoretta, ei tarvita lainkaan kananmunia tai korppujauhoja. Riittää, kun jauhelihan suolaa hyvin, antaa sen vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia, lisää mausteet ja vaivaa pihveiksi. Luomulihan koostumus on erilainen, ja se sitoo itse itsensä.

MTV LIFESTYLE – DESKI

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme