Mainos
Mainos

Tiesitkö? Laskiaistiistai onkin läskiäistiistai – nyt on lupa herkutella

Laskiaistiistaina on kristillisen perinteen mukaan lupa syödä tavallista tuhdimmin.

Laskiaistiistaina Suomessa herkutellaan perinteisesti hernekeitolla ja laskiaispullilla. Tavan taustalla on se, että katolisena aikana laskiaisen jälkeen ei syöty lihaa ennen pääsiäistä. Ennen paaston aloittamista tapana olikin syödä tavallista tuhdimmin. Paasto aloitettiin seuraavana päivänä, tuhkakeskiviikkona.

Laskiaistiistai on Mardi Gras

"Laskiainen" -nimen alkuperä on epävarma. Monet kielentutkijat kannattavat tulkintaa, jonka mukaan sana juontuu "laskea" -verbistä; laskiaisesta alkaa paastopäivien laskeminen. Toinen suosittu selitys on ollut, että laskiaisena "laskeudutaan" paastoon.

Laskiaistiistaina Suomessa on tavattu mennä myös pulkkamäkeen. Se on kotimainen vastine katolisten maiden karnevaaleille. Katolisissa maissa laskiaistiistai tunnetaan nimellä Mardi Gras, joka tulee ranskankielen sanoista tiistai (=mardi) ja rasva (=gras). Toinen nimi karnevaalipäivälle onkin Fat Tuesday, eli vapaasti suomennettuna läskiäistiistai!

Herkkuja läskiäistiistaiksi

(MTV LIFESTYLE)

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot