Mainos
Mainos

Tiesitkö? Nämä kaikki yllättävät ruoat sisältävät eläinperäisiä aineita

Erilaiset elintarvikkeet, jopa hedelmät ja oluet voivat sisältää eläinperäisiä tuotteita, vaikka sitä ei heti uskoisikaan.

Eläinperäisten tuotteiden havaitseminen ei aina onnistu pelkän ainesosaluettelon perusteella, sillä ne voivat piiloutua esimerkiksi väriaineiden nimen alle. Nämäkin yllättävät tuotteet voivat sisältää eläinperäisiä aineita. 

Aito parmesaani

Italialaista parmesaania ei pidetä aitona, ellei sen valmistuksessa ole käytetty vasikoiden vatsaonteloista saatavaa juoksutetta. Tämä tiukka sääntö haluaa varmistaa sen, ettei parmesaani-nimitystä käytetä väärin. Eläinperäistä juoksutetta voi esiintyä myös muissa juustoissa, kuten pecorinossa ja gorgonzolassa. Kannattaa ottaa huomioon myös se, että esimerkiksi pestokastikkeet sisältävät parmesaania. 

Guinnes-olut

Kalan virtsarakosta saatavaa kalaliimaa käytetään joidenkin oluiden, kuten Guinnesin valmistukseen. Koska käytetyt määrät ovat niin vähäisiä, tätä ainetta ei löydy ainesosaluettelosta. Kalaliima suodattaa oluesta ylimääräiset hiivahiukkaset jotka muuten näkyisivät sakkana valmiissa oluessa. Kalaliimaa syntyy kalateollisuuden sivutuotteena. Vaikka panimoprosessin aikana valtaosa kalaliimasta häviääkin, voi lopputuotteeseen jäädä pieniä määriä tätä eläinperäisestä tuotetta.

Rasvattomat jogurtit

Liivate valmistetaan keittämällä sikojen ja lehmien ihoa, jänteitä ja luita. Kollageenia sisältävää liivatetta käytetään hyytelöimisaineena erilaisissa jälkiruoissa, jogurteissa ja makeisissa. 

Yllättävää kyllä, mutta myös jogurtista voi löytyä eläinperäistä liivatetta. Tämä koskee erityisesti rasvattomia jogurtteja, joiden koostumusta halutaan parantaa liivatteen avulla. Liivatteen käyttö on mainittu tuoteselosteessa, joten sen puolesta asiasta ei kannata olla huolissaan. Eläinperäisiä tuotteita välttävän kannattaakin siis valita täysrasvaisia jogurtteja kevyttuotteiden sijaan. Suomessa ainakin osa Valion ja Arlan maustetuista ja rasvattomista jogurteista sisältävät liivatetta.

Tavallinen, maidosta valmistettu jogurtti ei muutenkaan sovellu vegaaneille, sillä se on valmistettu eläinperäisestä maitotuotteesta. Vegaaneille sopivat hyvin kasvipohjaiset valmisteet. 

Hedelmät

Jos haluat todella välttää eläinperäisten tuotteiden käyttöä, suosi luomuhedelmiä. Useat torjunta-aineet nimittäin sisältävät eläinperäisiä tuotteita. Tiedejulkaisu Science Dailyn mukaan hedelmien torjunta-aineet ovat useimmiten valmistettu rapujen kuorista. Eläinperäisiä torjunta-aineita käyttämällä halutaan hidastaa hedelmien kypsymistä ja näin ollen pidentää niiden käyttöikää. 

Makeiset

Suurin osa kaupasta myytävistä makeisista sisältää yhtä tai useampaa eläinperäistä ainesosaa. Näitä ovat esimerkiksi liivate, väriaine karmiini ja mehiläisvaha. Ainesosaluetteloista ei yleensä selviä mitkä karkeista ovat vegaaneille sopivia. Makeisista varmuudella ainakin vaahtokarkit sisältävät eläinperäistä liivatetta.

Makeisissa käytettävä punainen elintarvikeväri karmiini valmistetaan kuivatuista kirvoista, jotka keitetään natriumkarbonaatin kanssa kirkkaanpunaisen värin aikaansaamiseksi. Tätä punaista väriainetta käytetään myös monissa alkoholijuomissa, kuten likööreissä ja Camparissa. 


Lähde: Dailymail, Vegaanituotteet

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme