Mainos
Mainos

Jäkälästä voi valmistaa uskomatonta herkkua – parempaa kuin sipsit!

Helppo ja terveellinen välipalanaposteltava syntyy friteeratusta poronjäkälästä.

Jäkälän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, mutta jos sellaisen onnistut saamaan, kannattaa maasta löytyvä poronjäkälä hyödyntää ruoanlaitossa.

Monet jäkälät eivät juurikaan maullaan tai rakenteellaan loista, mutta poronjäkälästä saa rapean herkun paistamalla sen öljyssä.

– Poronpallerojäkälä ei vaadi lipeässä liottamista. Se uppopaistetaan öljyssä rapeaksi ja maustetaan esimerkiksi sienistä ja kuusenhavuista tehdyllä makusuolalla. Paistaminen vie vain 15 sekuntia, kun kattilan öljy on riittävän kuumaa. Nosta jäkälät paistamisen jälkeen keittiöliinan tai talouspaperin päälle, niin ylimääräinen rasva imeytyy siihen, villiyrtteihin perehtynyt ruokakirjailija Sami Tallberg vinkkaa.

Poronjäkälää kasvaa ympäri Suomea. Jäkälät sisältävät runsaasti jodia, joten jodioimattomia erikoissuoloja käyttävälle pienikin määrä jäkälää voi olla hyvä lisä.

Jäkälää ei kuitenkaan kannata syödä suuria määriä kerralla, sillä jäkälien sisältämä happo voi aiheuttaa vatsakipuja suurissa määrin nautittuna. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme