Mainos
Mainos

Tiesitkö? Säilytystapa vaikuttaa kananmunan makuun

Kananmunia voi säilyttää jääkaapissa, mutta ne kannattaa ottaa huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta paremman lopputuloksen takaamiseksi.

Kauppojen hyllyt notkuvat kananmunia. Tarjolla on virikehäkkiä, vapaan kanan munia ja luomua. Huomenta Suomen Makujen aamussa kokkaava Marcos Gois ei valitsisi sitä ihan halvinta vaihtoehtoa.

– Makuun vaikuttaa se, mitä paremmin eläin voi ja mitä laadukkaampaa ravintoa se syö, mikä näkyy heti myös hinnassa, Gois sanoo.

Luomutuotteista innostunut Gois kertoo luomumunien olevan hyvä ja maittava valinta, sillä kanojen paremmat elinolosuhteet heijastuvat myös munien makuun.

– Luomumunan keltuaisessa on paremman maun lisäksi kauniimpi värikin.

Lähiruokarinkien yleistyessä luomumunia tilataan usein myös suoraan tiloilta, jolloin kananmunia tulee isompi satsi kerralla. Gois myöntää itsekin kotona säilyttävänsä munat jääkaapissa, mutta omistamassaan Fat Ramen -ravintolassa munat ovat huoneenlämmössä.

– Jos munat käyttää kotioloissa viikon sisällä, voi niitä huoletta säilyttää huoneenlämmössä.

– Tasalämpöinen tuote on kuitenkin valmistuksessa parempi, kuin suoraan jääkaapista otettu muna, Gois sanoo ja vinkkaa ottamaan keitettäväksi menevät munat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta.

– Lämpötila vaikuttaa rakenteeseen ja muna kypsyy tasaisemmin, kun muna ehtii temperoitua ennen kuin se esimerkiksi laitetaan kiehuvaan veteen, Gois vinkkaa.

Kananmunia ei kannata jääkaappiinkaan jättää turhan pitkäksi aikaa.

– Mitä tuoreempi kananmuna, sen paremman uppomunan siitä saa, Gois sanoo.

 ***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme