Mainos
Mainos

Tiettyjen ruokien kanssa kannattaa olla tarkkana – älä käytä viimeisen käyttöpäivän jälkeen

Moni saattaa maistaa tai haistaa jo käyttöpäivän ylittäneitä ruokia ja arvioida ovatko ne vielä syöntikelpoisia. Jotkin ruoat ovat kuitenkin sellaisia, ettei niitä kannata koskaan syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Ruokien silmämääräinen tarkastelu tai haistaminen ei aina kerro, ovatko ne vielä syöntikelpoisia, sillä erilaiset ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit, kuten salmonella, saattavat lisääntyä ruoassa hyvinkin nopeasti. Erityisesti tiettyjen ruokien kanssa pitää olla hyvin tarkkana, ettei niitä käytä viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. 

Pakatut lihatuotteet

Kaikki raakana myytävät lihatuotteet, kuten kana, pihvit ja jauheliha, on tärkeää käyttää ennen viimeistä käyttöpäivää. Ne voivat saastua erilaisilla ruokamyrkytyksiä aiheuttavilla bakteereilla, kuten kolibakteerilla ja salmonellalla. Varmistaaksesi, ettei bakteerit pääse lisääntymään, käytä liha ennen päiväystä tai pakasta se. 

Pakatut vihannekset

Valmiit salaatit tai pakatut kasvikset pitäisi aina pestä hyvin ennen syömistä ja varmistaa, ettei käytä niitä viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Niitä käsitellään niin paljon, että ne voivat sisältää bakteereita vaikkakin ne ovat yleensä esipestyjä. Jos tuote alkaa näyttää yhtään limaiselta, sitä ei saa enää käyttää, vaikka käyttöaikaa olisikin pakkauksen merkintöjen mukaan jäljellä.

Pehmeät juustot

Pehmeissä juustoissa on riski, että ne sisältävät bakteereita, kuten listeriaa. Erityisen tarkkana pitää olla, jos juusto on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Pehmeät juustot tulisi käyttää ennen viimeistä päivämäärää tai viimeistään 5–7 päivän päästä ostamisesta.

Leikkeleet

Tiskiltä ostetut leikkeleet, kuten kinkku- tai kalkkunaviipaleet säilyvät vain 3–5 päivää jääkaapissa. Paketissa säilytetyt leikkeleet tulee myös käyttää ennen viimeistä käyttöpäivää. Syy siihen, miksi näiden kanssa kannattaa olla tarkkana on se, että leikkeleissä voi olla listeriaa, joka kasvaa jopa kylmässä lämpötilassa. 

Pakatut marjat

Marjat on hyvä pestä aina ennen syömistä, koska niissä voi myös olla erilaisia ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita. Marjoja ei kannata syödä päiväyksen jälkeen – eikä sen jälkeen, kun ne alkavat pehmetä tai niissä näkyy hometta. Hyvä keino on pakastaa tuoreet marjat, jos kaikkia ei ehdi syömään kerralla.

Lähde: BlackDoctor

 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme