Mainos
Mainos

Toimiiko "viiden sekunnin sääntö" oikeasti? Tämä on totuus lattialle pudonneesta ruoasta selvitettiin

Monelle tutusta "viiden sekunnin säännöstä" huolimatta ruokaan tarttuu pöpöjä, jos se putoaa lattialle. 

Tiedätkö sen tunteen, kun tartut täydelliseen pizzapalaan, jonka juusto valuu reunoilta ja tuoksu saa veden herahtamaan kieleltä – ja hetkeä myöhemmin pizza ei olekaan suussasi, vaan lattialla? 

Tällaisia tilanteita varten on kehitetty niin kutsuttu "viiden sekunnin sääntö", eli ohje, jonka mukaan voit syödä ruokaa, joka on ollut lattialla alle viisi sekuntia – mukaan lukien täydellisen pizzapalan. 

Rutgersin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan pöpöt ovat kuitenkin nopeampia kuin sinä – joissain tapauksissa bakteerit voivat siirtyä ruokaan jo alle sekunnissa. 

– Päätimme ottaa tämän (viiden sekunnin säännön) käsittelyymme, koska se on levinnyt niin laajalle. Aihevalinta voi vaikuttaa kevyeltä, mutta halusimme siitä tieteellisiä todisteita, kertoo Donald Schaffner, joka johti tutkimusta Rutgersin yliopistosta valmistuvan opiskelijan Robyn Mirandan kanssa. 

Tutkijat testasivat neljää eri elintarviketta, vesimelonia, leipää, leipää ja voita ja tahmaisia makeisia neljällä eri pinnalla. Selvisi, että bakteerit tarttuivat vesimeloniin kaikkein nopeimmin ja tahmaisiin makeisiin hitaammin kuin muihin. 

– Ruoan kosteus näyttäisi vaikuttavan eniten siihen, miten nopeasti bakteerit siirtyvät ruokaan. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme