Mainos
Mainos

Toimittaja luopui kahvista kokonaan – hurjat vaikutukset

Stephanie Eckelkamp on juonut kahvia kymmenen vuotta 3–4 kuppia kahvia päivässä – mitä tapahtui, kun hän päätti luopua tavastaan?

Mitä tapahtuu, jos vuosia kofeiinia säännöllisesti nauttinut lopettaa sen nauttimisen yhtäkkiä täysin?

Vaikka äkkiseltään voisi kuvitella, ettei muutama kuppi vaikuta olotilaan paljoakaan, Woman's Health -lehden toimittaja Stephanie Eckelkamp on asiasta eri mieltä. Tällaisia muutoksia nainen huomasi. 

1. Voimakkaat krapulat eivät johdukaan vain alkoholista

Muistatko ne opiskeluaikojen kaameat krapulat? Eckelkamp havaitsi kokeilunsa aikana, ettei niiden syy ollutkaan vain liian villissä juhlimisessa, vaan myös siinä, ettei aamu alkanut totutusti kahvilla – päänsärky ilman aamukupposta oli nimittäin kaamea. 

– Jos aiot lopettaa kofeiinin, siirry ensin teehen tai muuhun vähemmän kofeiinia sisältävään juomaan, Eckelkamp kehottaa. 

Koska Eckelkamp lopetti kofeiinin seinään, hän sai seuralaisekseen vieroitusoireista inhottavimman: usean päivän kestäneen pääkivun, joka sai hänet omien sanojensa mukaan "vihaamaan kaikkea ja kaikkia". 

2. Jätä hyvästit tehokkaalle työminällesi

Jos aiot luopua kofeiinista, Eckelkamp kehottaa aloittamaan viikonloppuna. 

– Aloitin kokeiluni lomani aikana ja onneksi tein niin, sillä se päiväunien määrä, minkä tarvitsin ihan vain päivästä selviytyäkseni, olisi todennäköisesti aiheuttanut minulle työpaikkani menetyksen.  

Naisen mukaan hän selviytyi kotitöiden tekemisestä juuri ja juuri, mutta olo oli kuin hän olisi nauttinut unilääkettä. 

3. Ruokahalu kasvaa

Eckelkampin mukaan hänen ruokahalunsa lisääntyi reippaasti kahvista luopumisen jälkeen. Erityisesti sokeriset herkut olivat mielessä alati ja tätä kesti ensimmäiset kolme päivää, minkä jälkeen hän pystyi pitäytymään normaalissa ruokavaliossaan. 

4. Kahvi on tärkeä rituaali

Eckelkamp huomasi, ettei kahvin juomisessa ole hänen kohdallaan kyse niinkään kahvista itsessään, vaan rituaalista – hän haluaa aloittaa aamunsa höyryävällä kupillisella lämmintä juomaa, lukea lehden ja nauttia aamusta. 

Eckelkamp korvasi itse kahvin kofeiinittomalla yrttiteellä, jota hän huomasi siemailemansa useamman kupin päivässä. 

5. Heräät aikaisemmin ja menet aiemmin nukkumaan

Yllättäen Eckelkamp huomasi vuorokausirytminsä muuttuneen – hän meni unille jo kymmeneltä illalla ja heräsi virkistyneenä kello 5:30 aamulla, mikä ei hänen omien sanojensa mukaan ole hänelle lainkaan luontaista. 

– Kun nyt tarkastelen elämääni kahvin kanssa, tiedostan, miten paljon iltapäivällä nauttimani kupillinen vaikutti nukkumistapoihini, sillä en mennyt ajoissa nukkumaan ja siksi tarvitsin kahvia myös herätäkseni, hän kirjoittaa. 

6. Ilman kofeiinia elämä on energisempää!

Kun Eckelskamp oli ollut ilman kahvia neljä päivää, hänen olonsa palautui hiljalleen normaaliksi, mutta kun kofeiinitonta elämää oli jatkunut viikon verran, hän todella huomasi eron entiseen. 

– Päänsärkyni oli tipotiessään ja tunsin oloni todella levänneeksi ilman kahvia ensimmäistä kertaa vuosiin.

Eckelkampin mukaan hänen energiatasonsa olivat jatkuvasti samalla tasolla kuin muutaman kupillisen jälkeen ja hän rohkaisee muita kahviin koukuttuneita kokemaan saman.

– Jos ajattelet, että tarvitset kahvia, jotta jaksat päivästä toiseen, olet väärässä – jos luopuu kofeiinista, olo on energisempi kuin vuosiin!

Kokeilustaan huolimatta Eckelkamp aikoo nauttia jatkossa kahvia vain, koska hän nauttii sen mausta niin paljon. Hän ei kuitenkaan halua jäädä koukkuun kofeiiniin enää uudelleen, joten hän ei omien sanojensa mukaan tule juomaan sitä päivittäin. 

– Aion juoda kahvia kohtuullisesti ja vain erikoistilanteissa, jotta minusta ei tule immuunia sen energisoivalle vaikutukselle ja jotta se tuo minulle lisämotivaatiota ja tehoa silloin, kun todella tarvitsen sitä, hän kirjoittaa. 

Eckelkamp kertoo olleensa tyytyväinen kokeiluunsa.

– Sen lisäksi, että tämä paljasti tylysti, miten koukussa olin kahviin, se näytti, että kehoni on uskomattoman mukautuvainen. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme