Mainos
Mainos

Tutkijat epäilevät: Sokerilimuista vakavia terveyshaittoja

Sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien päivittäinen nauttiminen voi lisätä maksan rasvoittumista ja nostaa haitallisten rasvahappojen määrää veressä.

Näin ollen sokerilimut saattavat myös lisätä sydän- ja verisuonitautien ja monien aineenvaihdunnallisten sairauksien riskiä.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella sakkaroosilla makeutetun virvoitusjuoman päivittäinen juominen kiihdyttää rasvan kertymistä maksaan ja luustolihaksiin sekä heikentää kokonaiskolesterolia ja lisää haitallisten triglyseridirasvojen määrää veressä.

Muutokset havaittiin verrattuna koehenkilöihin, jotka sokerilimujen sijaan joivat aspartaamilla makeutettua kolaa, tavallista vettä tai maitoa. Kaikkia juomia juotiin litra päivittäin puolen vuoden ajan.

Tutkimukseen osallistui 47 ylipainoista vapaaehtoista. Muun muassa aineiston pienuuden takia tulokset on syytä varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin nyt havaittujen muutosten voi varmuudella sanoa johtuvat juuri sokeroiduista virvoitusjuomista.

(MTV3)

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot