Mainos
Mainos

Tutkijat varoittavat suosikkidieetistä – haittoja jo kahdeksassa viikossa

Tiedemiehet varoittavat suositusta paleodieetistä. Dieetin noudattaminen voi tutkijoiden mukaan yllättäen nostaa painoa ja kasvattaa terveysongelmien riskiä.

Paleodieetti, eli ruokavalio, jossa noudatetaan kivikauden ihmisten mallia syödä, voi asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa terveysongelmia. Ruokavalio on noussut hurjaan suosioon: vuonna 2014 se oli internetin haetuin dieetti.

Paleodieetti sisältää enemmän proteiinia ja kuituja kuin nykyinen länsimainen tapa syödä. Sokereita siinä puolestaan on vähemmän. Dieetillä suositaan lihaa, kalaa, mereneläviä, tuoreita hedelmiä ja kasviksia, kananmunia, pähkinöitä, siemeniä sekä rasvoja, kuten oliivi-, avokado- ja kookosöljyjä. Vältettävien ruoka-aineiden listoilla ovat maitotuotteet, viljat, sokeri, perunat, suola sekä prosessoitu ruoka.

Prosessoitujen ruokien sekä käsiteltyjen sokereiden vaihtaminen hedelmiin ja kasviksiin voi auttaa painonpudotuksessa. Painonlasku ei kuitenkaan ole taattua, eikä dieetti välttämättä sovi kaikille, muistuttavat tutkijat.

Melbournen yliopiston tutkijoiden mukaan paleodieettiin voi liittyä riskejä, jotka koskevat etenkin ylipainoisia ja liikuntaa harrastamattomia henkilöitä sekä diabetesta tai sen esiasteita sairastavia.

Tutkimuksen mukaan jo kahdeksassa viikossa paleodieetin noudattaminen voi nostaa painoa merkittävästi, mikä puolestaan kasvattaa korkean verenpaineen, korkean verensokerin, nivel- ja luusto-ongelmien sekä masennuksen ja ahdistuksen riskiä. Johtava tutkija Sof Andrikopoulos sanookin, ettei liiallinen rasvan syöminen ole terveydelle hyväksi.

– Tässä on erittäin tärkeä viesti ihmisille. Dieettivillitysten kanssa on oltava hyvin varovainen, ja painonpudotukseen kannattaa etsiä tukea tavoista, joiden takana tiede seisoo.

Andrikopoulos suositteleekin paleodieetin sijasta esimerkiksi Välimeren ruokavaliota ihmisille, joilla on diabetes tai sen esiaste. 

Tutkimus julkaistiin Nutrition and Diabetes -julkaisussa. Tutkimus toteutettiin hiirillä.

Juttua muokattu 23.2.2016. klo 12.15: Lisätty tekstiin tieto siitä, että tutkimus toteutettiin hiirillä. Lisäksi korostettu, että kyse on yksittäisestä tutkimuksesta ja tutkijaryhmän lausunnosta.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme