Mainos
Mainos

Tutkimus: Lihaa syövät ihmiset ovat iloisempia kuin kasvissyöjät ja vegaanit – taustalla yksinkertainen syy

Bristolin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kasvissyöjillä on suurempi todennäköisyys masentua kuin lihansyöjillä.

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan lihansyöjät ovat todennäköisemmin onnellisia ja iloisia kuin kasvissyöjät. Tutkijoiden mukaan lihasta luopuminen johtaa joillain kasvissyöjillä siihen, että he saavat ruokavaliostaan vähemmän vitamiineja ja mineraaleja. Esimerkiksi B12-vitamiinin puute vaikuttaa suoraan myös mielialaan.

Vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat mielialaan

Bristolin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin 10 000 englantilaismiehen ruokavalion suhdetta mielenterveyteen. Tutkimus osoitti, että lihasta luopuneilla miehillä oli kaksinkertainen riski sairastua masennukseen kuin lihansyöjillä.

– Riskitekijöitä mielialalle ovat muun muassa korkeat veren phytoestrogeenipitoisuudet, jotka voivat aiheutua kasvis- tai soijapitoisesta ruokavaliosta. Myös liian vähäinen merenelävien syönti on tutkimuksissa yhdistetty kasvavaan masennusoireiden riskiin, tutkijat toteavat.

Tutkimuksissa selvisi, että jopa puolet vegaaneista ja 7 prosenttia kasvissyöjistä kärsivät B-12 vitamiinin puutteesta. Tämä vitamiini on tärkeä aivon kemikaaleille ja vaikuttaa myös mielialaan. Toinen mielialaan vaikuttava asia voi olla myös raudanpuute. Tutkijat eivät sulkeneet pois myöskään sitä mahdollisuutta, että päätös lihansyöjästä kasvissyöjäksi tai vegaaniksi ryhtymisestä ei voisi jo itsessään aiheuttaa masennusoireita.

Suomessa Vegaaniliitto suosittelee kaikille vegaaneille B-12-vitamiinin nauttimista ravintolisänä.

– Jokaisen vegaanin tulee huolehtia riittävästä B12-vitamiinin saannista heti vegaaniksi ryhtymisestään alkaen.

Veganiliiton mukaan B12-vitamiinia on lisätty moniin vegaaniruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin. Esimerkiksi monet kasvijuomat ja -jogurtit sisältävät lisättyä B12-vitamiinia. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme