Mainos
Mainos

”Uskomatonta tuhlausta ja tietämättömyyttä!” – heittävätkö suomalaiset todella roskiin tämän syömäkelpoisen ruoan?

Kun ostat kaupasta parsakaalia tai kukkakaalia, käytätkö koko kasviksen vai heitätkö osan siitä roskiin?

Facebookin ruokaryhmissä ihmetellään nyt, miksi suomalaiset heittävät täysin syömäkelpoiset parsakaalin varret roskiin. Asia nousi puheenaiheeksi viikonloppuna, kun Prisman Facebook-sivuille jaettiin kuva ”jätelaatikosta” täynnä täysin syömäkelpoisia parsakaalin varsia:

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Kuvan Facebookiin ladannut Silja Varjonen kirjoitti:

– Viikin Prismassa oli tällainen laatikko kotimaisten parsakaalien vieressä. Mielestäni se suorastaan kannustaa heittämään varret pois. Mitä tuhlausta, puolet erinomaisesta vihanneksesta! Parsakaalin varsi on oikein herkullista, jonka voi kuorittuna käyttää esim. sosekeittoihin tai wokkeihin. Ottaisitteko laatikon pois ja lisätkää tilalle vinkki siitä, miten vartta voi ruoanlaitossa käyttää ja siten pienentää omaa ruokahävikkiään.

Facebookissa muistutetaan, että Prisman varsilaatikolle on olemassa järkevä syy: jos laatikkoa ei olisi, parsakaalia ostavat asiakkaat heittäisivät varret vihannesten sekaan tai pahimmassa tapauksessa lattialle. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että parsakaalin voisi toden totta käyttää kotikeittiössä ihan kokonaan. Parempi tapa olisikin informoida asiakkaita vihannesten ohessa vaikka lapulla, jossa kerrottaisiin käyttövinkkejä myös varsille.

Myös Prismasta vastattiin lopulta Varjosen tekstiin:

– Moikka Silja ja kiitos palautteesta! HOK-Elannon Prismat varmaan ajattelee juuri niitä asiakkaita, jotka kannustuksestamme huolimatta eivät tahdo käyttää parsakaalin vartta. Parsakaalin varsi on tosiaan herkullinen ja monikäyttöinen. Kannustamme lämpimästi "ruokametsureita" kokeilemaan varren käyttämistä ruoanlaitossa.

Varsi vaatii pidemmän kypsymisajan

Rouva Kasviksenakin tunnettu kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen ihmettelee myös, eivätkö suomalaiset todella osaa käyttää parsakaalia kokonaan.

– Uskomatonta tuhlausta ja tietämättömyyttä! Jättävätkö ihmiset tosiaan suurimman osan parsakaalista käyttämättä? En voi ymmärtää, Toikkanen kirjoitti Facebookissa.

Miten parsakaalin varret sitten voi hyödyntää?

Rouva Kasviksen parhaat kansi

Pirjo Toikkanen julkaisi juuri Rouva Kasviksen parhaat -kirjan (Otava, 2017), joka kokoaa yhteen herkullisia reseptejä jokaiseen vuodenaikaan satokautta kunnioittaen. Reseptit sisältävät monipuolisesti kasviksia mutta myös lihaa, kalaa, munaa, maitovalmisteita ja hyviä kasviproteiinien lähteitä.

– Itse käytän aina parsakaalista niin varren, vihreät lehdet kuin nuputkin ihan kaikkiin ruokiin, mihin parsakaalia hankin. Otan vaan huomioon, että varsi vie pidemmän kypsymisajan, nuput tosi vähän aikaa ja ne lehdet lisään valmiiseen ruokaan kuumenemaan, Toikkanen vinkkaa Makuja.fi-sivustolle.


Toikkanen julkaisi juuri satokauden eri kasviksia esiin nostavan Rouva Kasviksen parhaat -kirjan (Otava 2017). Herkullisten reseptien lisäksi teoksessa vinkataan myös erilaisia käyttötapoja kasviksille – ja hyödynnetään ne tietysti alusta loppuun.

– Kirjani ohjeissa huomion kasviksen eri osat tarkasti, esimerkiksi kukkakaalista sekä parsakaalista. Ei jää kokkaajalle epäselväksi, eikä sorruta napsimaan vain nuppuja ruokaan, Toikkanen muistuttaa.

Muokattu 10.10. klo 12.50: Lisätty Prisman vastaus.

***

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme