Mainos
Mainos

Uusi ruokamyrkytyksiä aiheuttava myrkky paljastui Suomessa – mahdollinen riski elintarviketurvallisuudelle

Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa löydettiin kotimaisista kuivana varastoiduista ohranjyvistä bakteerien tuottama uusi myrkky.

Helsingin yliopistossa toteutetussa väitöstutkimuksessa on paljastunut bakteerien tuottama uusi myrkky. Penilidiksi nimettyä haitta-ainetta tuottava bakteeri kasvaa ja muodostaa myrkkyä jopa jääkaapin lämpötilassa. Lisäksi penilidi kestää keittämistä, joten se voi aiheuttaa mahdollisen riskin elintarviketurvallisuudelle.

– Penilidi ja muut nyt löydetyt myrkyt voivat selittää osan aiemmin tapahtuneista ruokamyrkytyksistä, kertoo maatalous- ja metsätieteiden maisteri Stiina Rasimus-Sahari, joka väittelee 19. helmikuuta maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa Helsingin Viikissä.

Jyvien myrkyllisyys havaittiin sian siittiöiden liikkuvuutta mittaavalla kokeella.

Altistuminen myrkyille oletettua yleisempää

Mitokondriot ovat energiaa tuottavia elintärkeitä soluelimiä, joita on kaikissa eläin- ja kasvisoluissa. Energiatuotannon lisäksi ne osallistuvat elimistön luontaisen puolustusjärjestelmän toiminnan säätelyyn ja vaikuttavat vaurioituneiden solujen ohjattuun kuolemaan.

Toistuva altistuminen pienillekin määrille bakteerien tuottamia mitokondriomyrkkyjä voi vaurioittaa mitokondrioita ja häiritä niiden toimintaa. Mitokondrioiden toimintahäiriöt on yhdistetty viime aikoina moniin länsimaissa yleistyneisiin sairauksiin, kuten tyypin 1 ja tyypin 2 diabetekseen, astmaan, allergioihin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä Parkinsonin ja Alzheimeirin tauteihin.

– Jatkuva altistuminen pienille määrille mitokondriomyrkkyjä sisäilman tai elintarvikkeiden kautta saattaa olla oletettua yleisempää, mikä voi olla yhteydessä näiden sairauksien maailmanlaajuiseen yleistymiseen, Rasimus-Sahari sanoo.

Väitöstyössä tutkittiin myös kosteudesta vaurioituneiden talojen sisäilman vaikutusta ihmisen terveydelle. Etelä-Suomessa kerätyistä kosteusvaurioituneiden rakennusten sisäilma- ja pölynäytteistä löydettiin useita mitokondrioille eli soluelimille haitallisia myrkkyjä sekä niitä tuottavia bakteereja. Väitöstyössä keskityttiin erityisesti tutkimaan itiöivien bakteerien tuottamia keittämistä kestäviä myrkkyjä, jotka vaurioittavat mitokondrioita.

Lähde: Helsingin yliopisto

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme