Mainos
Mainos

Uutta potkua aamuihin – 10 ihanaa reseptiä aamupalalle

Syötkö aamuisin mitä kaapista löytyy vai suunnitteletko ruokasi ennakkoon? Hyvällä suunnittelulla aamupala valmistuu nopeasti. Tässä 10 herkullista reseptiä aamuihin.

Aamupala on päivän tärkein ateria. Monipuolinen aamiainen täyttää vatsan, niin ettei päivän muissa ruokailuissa tule ahmittua liikaa. Rauhallinen ja mieluisa aamuhetki virittää tulevaan päivään, saa ruuansulatuksen toimimaan ja mielen virkistymään.

Valmistele aamupala jo edellisenä iltana, niin vastaheränneenä pääset valmiiseen pöytään. Puuro on aamuruokien klassikko, sen valmistelu edellisenä päivänä onnistuu hyvin esimerkiksi hauduttamalla herkullinen uunipuuro tai laittamalla tuorepuuro tekeytymään jääkaappiin.

Muodikas vaihtoehto puurolle on itsetehty mysli tai granola. Myslin kaveriksi jogurtin päälle sopivat tuoreet marjat ja hedelmät. Kovaan nälkään kannattaa kokeilla munakasta tai kunnon kerrosleipää. 

Poimi resepteistä vinkkejä ja inspiraatiota ihaniin aamupalahetkiin.

10 aamupalaa

Hellapoliisi

Tyrnimarjat ja mansikat sopivat mainiosti yhteen. Mansikan makeus loiventaa tyrnien kirpakkuuden. Tästä makuparista valmistat herkullisen vispipuuron, jota sopii tarjoilla niin aamupalana kuin välipalanakin.

6 annosta

  • 1 l vettä
  • 1 ½ dl mannasuurimoita
  • 100 g tyrnimarjoja
  • 100 g mansikoita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

Mittaa vesi kattilaan ja kiehauta. Lisää mannasuurimot ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen.

Lisää tyrnimarjat ja mansikat, sekä sokeri.

Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

Lisää valmiin puuron joukkoon vaniljasokeri.

Jäähdytä puuro ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneen kulhossa.

Tarjoa puuro jäähtyneenä.

Säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Valmista puuro mistä tahansa marjoista tai hedelmistä ja mausta halutessasi ripauksella kanelia tai kardemummaa.

Hellapoliisi

14.10.2014. Kokeile uuniohrapuuroa herkullisen omenakeiton kera.

Ainekset (6 annosta)

  • 3 dl kokonaisia ohrasuurimoita
  • 1 ½ tl suolaa
  • 2 l maitoa
  • 350 g omenasosetta tai 4 dl omenamehua
  • 5 dl vettä
  • ¾ dl sokeria tai maun mukaan
  • 1- 1 ½ rkl perunajauhoja + 3 rkl vettä
  • ripaus kanelia

Valmistusohje

Laita ohrasuurimot uunivuokaan. Sekoita joukkoon suola ja maito. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin kolme tuntia.

Valmista puuron kypsyessä omenakeitto. Mittaa omenasose tai omenamehu kattilaan yhdessä veden ja sokerin kanssa. Kiehauta.Sekoita perunajauhot ja vesitilkka keskenään ja valuta ohuena nauhana höyryävään liemeen koko ajan sekoittaen. Kiehauta, mutta älä keitä. Tarkista maku. Sekoita joukkoon tarvittaessa lisää sokeria ja mausta keitto kanelilla.

Tarjoa jäähtyneenä lämpimän ohrapuuron kanssa.

Vinkki! Jos haluat valmistaa omenakiisseliä, lisää perunajauhojen määrää.

Aloita aamu terveellisesti! Herkuttele kevyellä mustikkapuurolla Maija Silvennoisen tapaan.

Ainekset

  • 2 dl piimää
  • 2 rkl kaurahiutaleita
  • 2 rkl ruishiutaleita
  • 1 dl kolmen viljan leseseosta
  • 2 rkl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
  • 3 rkl mustikoita
  • 1 tl hunajaa

Valmistusohje

(1-2 hengelle)

Sekoita kaikki aineet keskenään illalla ja nosta jääkaappiin turpoamaan.

Jos tuorepuuro on aamulla liian paksua, lisää joukkoon vähän maitoa tai piimää.

Herkullinen tattaripuuro maistuu vaikkapa aamupalaksi.

Tattaripuuro

  • 1 rkl voita
  • 2 dl kokonaista tattaria
  • 1 l täysmaitoa
  • 3 rkl mantelirouhetta
  • Ripaus suolaa
  • 1 rkl hunajaa

Mustikkasmoothie

  • 1 dl mustikoita
  • 1 banaani
  • 2 tl kurpitsansiemeniä
  • 2 dl vettä tai muuta nestettä

Valmistusohje

Laita uuni lämpimään 100 asteeseen. Voitele uunivuoka voilla. Kaada vuokaan tattaria ja maitoa. Lisää mantelirouhetta, ripaus suolaa ja hunaja. Kypsennä uunissa noin 7 tuntia.

Puuro kypsyy 200-asteisessa uunissa noin tunnissa.

Sekoita smoothien aineksia tehosekoittimessa, kunnes seos on rakenteeltaan tasaista.

Hellapoliisi

Granola on trendiherkku, jonka valmistus on helppoa. Valmista kerralla reilu määrä ja vie ystäville lahjaksi.

2 dl ruishiutaleita

2 dl kaurahiutaleita

½-3/4 dl hunajaa

175 g pähkinäsekoitusta

100 g kuivattuja hedelmiä

1 tl vaniljajauhetta

Valmistusohje

Mittaa kulhoon ruishiutaleet ja kaurahiutaleet.

Lisää hunaja.

Hienonna pähkinäsekoitusta ja lisää muiden ainesten joukkoon. Sekoita.

Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista 175-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia välillä sekoittaen.

Lisää valmiin seoksen joukkoon hienonnettuja kuivattuja hedelmiä ja vaniljajauhetta.

Sekoita ainekset ja säilytä tiiviissä lasipurkissa huoneenlämmössä.

Tarjoa granola esimerkiksi maustamattoman jogurin seurana.

Olemme varta vasten suunnitelleet tämän myslin ja täyttäneet sen antioksidanteilla, vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Se sisältää myös hyvin hiilihydraatteja. Syö aamiaisella 1 dl tätä mysliä sekoitettuna 2 desiin jogurttia tai piimää ja desiin pakastemarjoja tai viipaloitua tuoretta hedelmää. Aamiaisella tarvitset lisäksi voileipiä ja leikkeleitä tai juustoa sekä lasillisen mehua.

1 litra mysliä

  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 3 dl ruishiutaleita
  • 1 dl vehnänalkioita
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kuivattuja aprikooseja

Tarjoiluun

  • luonnonjogurttia
  • marjoja tai hedelmiä

Valmistusohje

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Levitä kaura- ja ruishiutaleet sekä auringonkukansiemenet uunipannulle ja paahda 15 minuuttia. Jäähdytä.

2. Silppua aprikoosit karkeasti ja sekoita silppu paahdettujen hiutaleiden kanssa. Laita mysli isoon, kannelliseen lasipurkkiin. Ravista.

B tarkoittaa pekonia (bacon), L salaattia (lettuce) ja T tomaattia. Tämä on klassikkoleipä, joka voidaan tarjoilla sekä tavallisena, yksinkertaisena voileipänä että tuplavoileipänä kannen kera.

Neljälle

  • 4 viipaletta grahamleipää
  • 4 vihreää salaatinlehteä
  • 2 viipaloitua tomaattia
  • 8 viipaletta pekonia
  • persiljaa koristeluun

Valmistusohje

1. Paista pekoni ja valuta viipaleet talouspaperilla.

2. Paahda leipäviipaleet. Levitä päälle halutessasi ohut kerros margariinia.

3. Asettele päälle salaatinlehdet, pekoniviipaleet ja tomaattiviipaleet. Koristele persiljalla.

Maidottomat letut sopivat aamiaiselle, välipalaksi tai jälkiruoaksi.

1 banaani

2 munaa

2 munanvalkuaista

1,5 dl kaurahiutaleita

0,25 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

kardemummaa

kanelia

Valmistusohje

Surauta kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi ja paista pikkulettuja lättypannulla. Tarjoile letut tuoreiden marjojen ja turkkilaisen jogurtin kanssa, jonka maustat agave- tai vaahterasiirapilla.

Suo itsellesi se ylellisyys, että hankit munakaspannun. Silloin et ota riskiä, että muita makuja tarttuisi herkkään omelettiin. Munakas ei myöskään tartu pannuun niin herkästi, jos siinä ei paisteta koskaan muuta. Valitse paksupohjainen pannu, jossa on pyöristetyt reunat. Äläkä tiskaa pannua koskaan, vaan pyyhi vain talouspaperilla ennen kuin se on jäähtynyt.

Yhdelle

  • 3 munaa
  • 1 rkl voita
  • suolaa ja valkopippuria

Valmistusohje

1. Riko munat kulhoon, lisää suolaa ja valkopippuria ja vatkaa nopeasti haarukalla munien rakenne rikki. Älä vispaa liikaa, munaseoksen pitää olla venyvää, ei liian tasaista eikä kuohkeaa.

2. Kuumenna pannu ja tipauta siihen voinokare. Kääntele pannua niin, että voi peittää pohjan ja sivut. Kaada omelettiseos pannuun niin pian kun voi on lakannut vaahtoamasta. Sekoita nopeasti puuhaarukalla tai -lastalla. Ravista pannua muutaman kerran edestakaisin ja sekoita varovasti pinnalta. Munakas on valmis, kun pohja on hyytynyt, mutta pinta on vielä vähän kostean kermainen.

3. Kallista pannua itsestäsi poispäin. Nosta itsesi puoleista munakkaan reunaa lastalla ja kääri tai taivuta munakas kaksinkerroin. Anna munakkaan olla hetki paikoillaan, jolloin pysyt tilanteen herrana ennen kuin kumoat sen lautaselle. Kallista lautasta paistinpannua kohti, heilauta pannua ranneliikkeellä ja kumoa tai liu'uta omeletti pannun reunan yli lautaselle. Nyt lautasella pitäisi olla kullanruskea kahtia taitettu omeletti, jonka voit vielä penslata nopeasti pehmeällä voilla. Tarjoile heti: ruokailijat odottavat omelettia, ei päinvastoin.

Hellapoliisi

Valmista viikonlopun brunssille herkullinen munakasrulla. Täytteeksi voit laittaa omia lempiaineksia, kuten fetajuustoa, tuoreita yrttejä, savustettua lohta tai raikkaita kasviksia.

6-8 annosta

  • 6 munaa
  • 3 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Täyte

  • 200 g kinkkurouhetta tai –suikaleita
  • ½-1 punainen paprika kuutioina tai suikaleina
  • 150 g juustoraastetta

Pinnalle

  • hieman juustoraastetta
  • mustapippuria rouheena
  • pinaattia tai rucolaa

Valmistusohje

Sekoita munat, maito, suola ja pippuri kulhossa.

Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on kiinteä ja saanut hieman väriä.

Kumoa munakaslevy leivinpaperin päälle.

Ripottele pinnalle kinkkurouhetta tai –suikaleita, paprikakuutioita tai –suikaleita ja juustoraastetta.

Jätä hieman juustoraastetta sivuun.

Kääri munakaslevy rullalle ja ripottele pinnalle hieman juustoraastetta.

Laita hetkeksi uuniin, kunnes juusto alkaa sulaa.

Nosta tarjolle ja koristele halutessasi mustapippurirouheella ja pinaatinlehdillä tai rucolalla.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme