Mainos
Mainos

Vadelmakausi alkoi! Älä tee samaa virhettä kuin mansikoiden kanssa

Ensimmäiset vadelmat ovat kypsyneet jo maan etelä- ja keskiosissa. Vadelma tukee saumattomasti mansikan lyhyeksi ja heikohkoksi jäävää satokautta. Vadelmia kypsyy nyt nopeassa tahdissa lähes koko maan viljelmiltä. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa.

Avomaan vadelman kukinta-aika oli kesäkuun helteiden takia melko lyhyt, joten satokaudestaka ei ennusteta kovin pitkää. Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi kuten mansikalla, joten vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä, muistutetaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Vadelmasta odotettavissa normaalia parempi sato

Tammikuun pakkaset verottivat myös vadelmakasvustoja, mutta eivät läheskään niin ankarasti kuin mansikkaa. Arkojen lajikkeiden versoissa on talvivaurioita. Perinteiset vadelmalajikkeet kuten tutut Muskoka, Ottawa ja Maurin makea ovat kuitenkin hyvässä kunnossa.

Vadelman viljely on lisääntynyt nopeasti kausihuoneissa, joista herkkusuut saavat kuivaa marjaa sateisinakin päivinä. Kausihuoneissa satokausi on pitkä jatkuen syyskuulle asti. Ennakko-odotukset viittaavat noin miljoonan kilon satoon, mikä on hieman enemmän kuin viime vuosina keskimäärin.

Aromikas vadelma

Vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta. Maku on hyvä jo sellaisenaan, mutta sitä voi vielä tehostaa esim. vaniljalla.

Vadelma on kuin luotu jäätelön, rahkaruokien, jäädykkeiden ja vaikkapa vuohenjuuston kaveriksi.

Leivontaan vadelma on loistomarja. Kokeile sitä kakkuihin, piirakoihin, kääretorttuun ja pannaritaikinan päälle ennen paistamista. Mustikan ja mustaherukan parina vadelma nousee kuningattareksi.

Jääkaappiin kannattaa tehdä muutama pieni purkki vadelmahilloa odottamaan herkkuhetkeä. Helppo ohje löytyy hillosokeripussista. Vadelmahillo sopii teen makeuttajaksi, juustotarjottimelle, lettujen, vohveleiden tai vaikkapa mannapuuron päälle. 

Vadelmista syntyy esimerkiksi näyttävä leivos! Katso ohje videolta.


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme