Mainos
Mainos

Vähäkalorinen herkku, joka ehkäisee sairauksia – kannattaa napata ostoskoriin

Ananas tunnetaan nestettä poistavasta vaikutuksestaan, mutta tämän lisäksi sillä on runsaasti muita hyödyllisiä vaikutuksia ihmisen terveydelle.

Ananas sisältää vain kohtuullisen määrän energiaa, mutta runsaan määrän terveyshyötyjä. Parissa desilitrassa ananasta on vain 80 kilokaloria, mutta reilusti yli sata prosenttia päivän C-vitamiinin saantisuosituksesta. Lisäksi ananaksessa on runsaasti muita antioksidantteja sekä vitamiineja. Keltainen herkku istuu passelisti esimerkiksi salaattiin, itämaiseen ruokaan tai pirtelöön.

C-vitamiini vilustumisen välttelyyn

Syysflunssaa välttelevän kannattaa napata ruokakaupasta mukaansa ananasta, sillä se sisältää runsaasti vastustuskykyä parantavaa C-vitamiinia. Ananaksen sisältämä C-vitamiini on myös mainio muodostamaan kollageenia, jolla on tärkeä tehtävä useiden eri kudosten muodostumisprosessissa. Kollageenia esiintyy esimerkiksi ihossa, luustossa, verisuonissa, hampaissa sekä rustoissa. Ravinnosta saatu C-vitamiini auttaa lisäksi ihoa taistelussa UV-säteilyä ja ilmansaasteita vastaan.

Kalium pidentämään ikää

Ananaksen sisältämät kuidut, kalium ja C-vitamiini edistävät yhdessä sydämen terveyttä, ja varsinkin kaliumilla on verenpainetta madaltava vaikutus. Kaliumin riittävän saannin on myös todettu pienentävän sairastumisriskiä aivoinfarktiin, lihaskatoon sekä munuaiskiviin. Huomattavaa on myös, että paljon kaliumia saavilla henkilöillä on 20 prosenttia pienempi riski kuolla ylipäätään mihinkään syihin kuin kaliumia heikosti nauttivilla.

Mangaani luustoa muodostamaan

Ananaksen sisältämän mangaanin on todettu olevan suotuisa luuston, hampaiden sekä sydämen terveydelle samaan tapaan kuin kalsiumin. Yksi hedelmä sisältää jopa kolme neljäsosaa päivän mangaanin saantisuosituksesta ja onkin lisä oiva luitaan vahvistavan ruokavalioon. Vuonna 1994 Yhdysvaltain terveysviraston teettämän tutkimuksen mukaan mangaani yhdessä muiden kivennäisaineiden ennaltaehkäisi osteoporoosia vaihdevuosia läpikäyvillä naisilla.

Antioksidantti-cocktail 

Runsaasti antioksidantteja sisältävän ruokavalion on todettu edistävän hedelmällisyyttä. Ananaksen sisältämien C-vitamiinin, beetakaroteenin, kuparin, sinkin sekä foolihapon on todettu vaikuttavan myönteisesti sekä miesten että naisten hedelmällisyyteen.

Beetakaroteeni ja kuidut sairauksia ehkäisemään

Ananas sisältää C-vitamiinin lisäksi muita kehon tarvitsemia antioksidantteja, kuten beetakaroteenia. Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan beetakaroteenin saannilla ja paksusuolen syövän esiintyvyydellä oli käänteinen vaikutus. Antioksidanttien lisäksi ananas sisältää muiden hedelmien tapaan paljon kuituja, jotka osaltaan ehkäisevät paksusuolen syöpään sairastumista. Yksi keskikokoinen ananas sisältää suunnilleen 13 grammaa kuituja, eli noin puolet suomalaisten päivittäisestä saantisuosituksesta. Myös ananaksen sisältämällä C-vitamiinilla on todettu olevan syöpää aiheuttavien solujen muodostumista hankaloittava vaikutus.

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme