Mainos
Mainos

Vähäkalorinen vitamiinipommi perunan haastajaksi nyt myös Suomessa – "kyseessä on todellinen superkasvi!"

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, tamperelaisravintola C:ssä nautitaan tulevaisuudessa uutta superruokaa, ocaa. Ravintola C:n Ilkka Isotalo ja Rekolan Puutarha aloittavat erikoisen kasvatuskokeilun.

Rekolan puutarha ottaa viljelyyn Andien vuoristosta peräisin olevan todellisen superruoan, ocan. Rekolan puutarha toteuttaa viljelykokeilun yhteistyössä Ravintola C:n Ilkka Isotalon kanssa.

Idea sai alkunsa muutama vuosi takaperin, kun Isotalo törmäsi ocaan tanskalaisravintola Relaessa.

– Kysyin Henriltä (Murto, Rekolan puutarhan toimitusjohtaja), onko hän koskaan kuullut ocasta, ja hän kertoi syöneensä sitä joskus ulkomailla ja kehui sitä hyvänmakuiseksi. Kysyin sitten, miksei hän viljele sitä, Isotalo kertoo idean alkumetreistä.


Kaksikko päätti kokeilla ocan viljelyä, mutta siemenocan löytäminen osoittautui haasteelliseksi. Etsinnöissä vierähti pari vuotta.

– Yhdysvalloissa tulli tuli vastaan, mutta nyt olemme saaneet siemenocat Euroopasta, joten katsotaan, miten viljelyn käy.

Isotalo ei ole vielä päässyt itse maistamaan ocaa mutta uskoo, että erityisesti raakana kasvista voisi saada ruokiin raikasta hapokkuutta.

– Täällä on kuitenkin niin vähän juurikas- ja mukulalajikkeita, lähinnä porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja selleriä, että olisihan se mielenkiintoista saada pelkästään kotimaisia raaka-aineita käyttävien ravintoloiden listalle yksi kasvi lisää valikoimaan.

Oca on Andeilla perunan jälkeen toiseksi tärkein mukulakasvi. 

– Kyseessä on todellinen superkasvi ja erinomainen, mahdollisesti terveellisempi vaihtoehto perunalle. 100 grammassa ocaa on yli 60 prosenttia ihmisen päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta, oca on erittäin vähäkalorinen (100 grammassa vain 30 kilokaloria), ja oca on myös erittäin rikas raudan, b-vitamiinien ja sinkin lähde, ja se sisältää paljon terveellisiä flavonoideja. Oca on myös erinomainen kuitujen lähde, kirjoittaa Rekolan puutarha Facebook-sivuillaan. 

Puutarhan tavoitteena on ensimmäisenä vuotena päästä omavaraiseksi mukuloiden suhteen. Sen jälkeen tarkoituksena on kehittää ocan viljelyä mahdollisesti myyntiin saakka. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme