Mainos
Mainos

Vain puolet suomalaisperheistä syö yhdessä edes kerran päivässä – "syynä kiire"

Syöminen yhdessä sekä kyläilykulttuuri alkavat nykyaikana huolestuttavasti vähentyä.

Syödään yhdessä -hanke on tutkinut suomalaisten perheiden ruokailutapoja ja -tottumuksia. Kyselyiden perusteella selvisi, että noin puolet haastatelluista perheistä syö edes kerran päivässä yhdessä kotona. Toinen puoli perheistä syö siis eri aikoihin, eri paikoissa ja voi olla että jopa kodin ulkopuolella. Uudenmaan Marttojen Pirkko Haikkala on huolissaan tästä kehityssuunnasta.

– Kehitys on ollut aika dramaattista. 20 vuotta taaksepäin ainakin suurin osa perheistä söi edes yhden aterian päivässä yhdessä.

Yksin syöminen ja kiire näkyvät nykyään myös työpaikkaruokailussa. Vain kolmasosa haastatelluista syö työlounaan yhdessä muiden kanssa eli kaksi kolmesta syö joko yksin tai jättää lounaan kokonaan välistä.

Kuitenkin 91 prosenttia vastanneista haluaisi syödä enemmän yhdessä. Miksi sitten useampi kuitenkin syö yksin?

– Syynä on kiire, ei yksinkertaisesti ehdi. Perheessä saattaa olla niin paljon harrastuksia kaikilla perheenjäsenillä, ettei ehdi syömään yhdessä, Haikkala toteaa.

Toinen vanha perinne, joka on kiireen ja aikataulujen keskellä katoamassa, on kyläily. Aikaisempina vuosikymmeninä oli hyvin yleistä käydä kylässä ja syödä yhdessä.

– Käydään ehkä jouluna ja juhannuksena toistemme luona ja loppuvuotena ei enää ehditä. Eikä kehtaakaan. Ei voi ketään kutsuakaan, kun kaikilla on niin kiire. Sen takia yksi keskeinen yhteisöllisyyden muoto on katoamassa eli kyläily ja yhdessä syöminen.

Yhdessä syömisellä on positiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Ruokailussa ei ole kyse vain ravitsemuksesta, vaan myös yhteisöllisyydestä. Yhteisöllisyys on tärkeää ihmisen hyvinvoinnille.

c Kyläilykulttuuri on muuttunut niin kutsutuksi biletyskulttuuriksi. Sen sijaan, että syötäisiin yhdessä, juodaan yhdessä.

Haikkala puhui yhdessä syömisen kulttuurista Valion Mifu-tuotteen lanseeraustilaisuudessa. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme