Mainos
Mainos

Varo! Kala pilaantuu herkästi helteellä – näin saat säilymään mökkimatkalla

Kala on suomalaisten kesäruokasuosikki, ja mikäpä sen paremmin maistuisikaan uuden perunan kyljessä kuin leppäsavustettu siika, mausteinen sillisuolapala tai voissa paistettu ahvenfilee, jonka päälle on pirskautettu sitruunaa?

Kaikkea kalaa ei kesällä ole saatavilla, mutta kauppojen kalavalikoima on laajempi kuin arvaatkaan.

Kun kala ei nappaa

Kalastaminen on monen kesälomalaisen lempipuuhaa, ja hyvällä tuurilla joskus pääseekin herkuttelemaan itse pyydetyllä kalalla. Saalis ei silti ole koskaan taattu, ja siksi on hyvä poiketa kaiken varalta lähimmän kalaosaston kautta.

Kesä on harmillisesti vain harvan villikalan sesonkia. Vesien lämmettyä monet kalat hakeutuvat syvempiin vesiin, eivätkä satu ammattikalastajankaan pyydykseen. Tarjolla on onneksi useimmiten kasvatettua kalaa. Ja jos on tottunut asioimaan aina vain tuoretiskillä, on oiva hetki tutustua myös kaupan pakaste-, säilyke- ja valmiskalavalikoimaan.

Apua pakasteesta

Raaka kala on kesähelteille herkkä ruoka-aine, sillä se tulisi säilyttää 0–3 lämpöasteessa. Kala kannattaa pakata kaupassa vähintään kassiin, jossa on pakasteita tai muuta kylmätavaraa. Mahdollisuuksien mukaan voi kauppareissuun varautua kylmävaraajilla ja -laukulla, mikäli ajomatka on pitkä.

Kesänviettopaikoilla tuoreen kalan säilyttäminen ja sen sinne kuljettaminen saattaa tuottaa kuitenkin ongelmia. Kalan voi ostaa ja pakastaa etukäteen, jolloin se saa sulaa matkan ajan hiljalleen muiden kylmätuotteiden joukossa.

Paksulihaisen fileen tai kokonaisen kalan voi myös suolata kevyesti matkan ajaksi, niin se on perillä suoraan valmis grilliin tai savustimeen.

Lomailuun kuuluu vapaus aikatauluista ja arjen suunnittelemattomuus, eikä ruokaostoksia aina ehdi tai jaksa tehdä ennakkoon. Katkaravut löytyvät kauppojen pakasteosastolta helposti, mutta valikoimaa on muutakin. Kaupasta riippuen saattaa löytää esimerkiksi valmiita kalapihvejä tai -leikkeitä burgereihin, kalakuutioita kesäiseen kalakeittoon tai erilaisia kalafileitä, joista taikoo nopean ruoan grillaamalla ne kasvisten kanssa folionyytissä.

Valmis on vaivatonta

Pakatut kalatuotteet, kalaeinekset sekä puolisäilykkeet säilyvät raakaa kalaa kauemmin, mutta säilyäkseen viimeiseen käyttöpäivään saakka, ne vaativat avaamattoman pakkauksen, katkeamattoman kylmäketjun ja kylmän säilytyspaikan pakkauksen ohjeen mukaisessa lämpötilassa.

Puolisäilykkeistä esimerkiksi silli säilyy kylmässä noin viikon purkin avaamisesta, mutta kypsentämättömät tyhjiöpakatut kalatuotteet kuten graavi- ja kylmäsavukalat tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti, sillä ne ovat herkkiä listeriabakteerille.

Kypsät kalajalosteet kuten loimu- ja savukalat, friteeratut muikut tai paistetut silakkapihvit maistuvat uuden perunan ja raikkaan jogurtti- tai kermaviilikastikkeen kanssa joko kylmänä tai nopeasti lämmitettynä. Kalapullat puolestaan sujahtavat esimerkiksi kesäiseen pyttipannuun, jossa hyödyntää näppärästi myös tähteeksi jääneet perunat. Kypsä kala säilyy useita päiviä, kun ei jätä sitä lojumaan pöytään lämpimään pitkiksi ajoiksi.

Säilykkeet laiskojen päivien pelastukseksi

Lomailuun osuu usein päiviä, jolloin ei jaksa suorittaa ja tekee mieli siirtää kauppareissua tuonnemmaksi. Tällaisiin hetkiin kannattaa varautua hankkimalla kaappiin kalatäyssäilykkeitä, joita myydään metallisissa säilyketölkeissä sekä lasipurkeissa.

Kalasäilyke ei ole vain tonnikalaa, vaan tarjolla on kaupan valikoiman laajuudesta riippuen myös esimerkiksi kirjolohta, muikkua, särkeä ja jopa haukea.

Öljyyn säilötyt savustetut kalapalat kaipaavat vähimmillään alleen vain leipäsiivun. Mikäli mielii lämmintä hiukopalaa, leivän päälle voi lisätä päälle vielä edellisen päivän rippeitä ja juustoraastetta ja käyttää leipiä hetken uunissa.

Osassa säilykekaloista on herkullinen öljyinen tomaattikastike. Se kannattaa käyttää hyödyksi esimerkiksi pastakastikkeena. Kippaa säilykekala liemineen napakaksi jätetyn keitetyn pastan sekaan ja lämmitä nopeasti. Joukkoon voi heittää myös esimerkiksi muutaman oliivin, kapriksen tai kirsikkatomaatin, jos kaapin perukoilla sattuu sellaisia olemaan. Tällainen herkku sopisi tarjottavaksi yllätysvieraille Italiassakin.

Lähde: Pro Kala


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme