Mainos
Mainos

Vihanneksia ei saisi kypsentää liikaa – tavalla voi olla vaaralliset seuraukset

Vihannesten liialla kypsentämisellä voi olla vaarallisia seurauksia.

C-vitamiinin puutoksesta johtuva sairaus, keripukki, on jälleen yleistymässä. Keripukissa keho ei saa tarpeeksi C-vitamiinia, eikä näin ollen tuota kollageenia. Keripukki on vanha sairaus ja aikoinaan se oli yleistä merimiehillä, jotka olivat pitkiä aikoja merillä ilman tuoreita ruoka-aineita. Uudet raportit kuitenkin paljastavat uusia tautitapauksia Australiassa ja Britanniassa.

Tutkijat syyttävät keripukin yleistymisestä huonoja ruokailutottumuksia sekä erityisesti ylikypsennettyjä vihanneksia. Vihannesten ylikypsentäminen voi tuhota niiden sisältämät vitamiinit.

Professori Jenny Gunton havaitsi osalla potilaistaan haavoja, jotka eivät parantuneet. Tämä on tyypillinen oire keripukille. Hoitona annettiin yksinkertaisesti C-vitamiinia. Haastateltuaan potilaitaan Gunton sai selville, että monet heistä söivät vain vähän tai ei ollenkaan tuoreita vihanneksia tai hedelmiä. He, jotka söivät, kypsensivät vihanneksia liikaa.

Keripukki voi johtaa siihen, ettei elimistö kykene muodostamaan kollageenia. Tämä aiheuttaa mustelmia, verenvuotoa ikenistä, parantumattomia haavoja sekä nivelkipuja. Vaikka nykyaikana on saatavilla paljon ravitsemustietoa, ei terveellinen syöminen kuitenkaan ole itsestäänselvää kaikille. Ihmisen elimistö ei pysty itse tuottamaan C-vitamiinia, joten se pitää saada ravinnosta.

Ehkäistäkseen keripukkia tulee siis pitää huolta riittävästä C-vitamiinin saannista. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa parsakaali, appelsiini ja mansikat. 

Lähde: Dailymail

 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme