Mainos
Mainos

Tillin voi vaihtaa muihin yrtteihin, kuten kirveliin, rakuunaan tai lehtipersiljaan. Jos haluat, voit myös lisätä hieman valkoviiniä ankeriasliemeen. Kun huuhdot vuokaa hetken kuumassa vedessä, aladobin eli hyytelön saa helposti kumottua. Ankeriasaladobi sopii hyvin seisovaan pöytään tai joulupöytään.

1 aladobiin

  • 1 kg nyljettyä ankeriasta (n. 600 g perattua)

Liemi

  • 1 l vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 10 kokonaista valkopippuria
  • ½ keltasipuli
  • purjon vihreä osa
  • muutama persiljanvarsi
  • muutama tillinvarsi
  • 1 lehtisellerin varsi
  • 1 porkkana
  • 2 rkl puristettua sitruunamehua

Hyytelö

  • 8 liivatelehteä + tilkka vettä
  • 2 munanvalkuaista

Koristeluun

  • 2 kovaksi keitettyä munaa
  • tillinoksa
  • porkkanaviipaleita ankeriaan keittämisestä

Tarvitset myös

  • hammastikkuja

Valmistusohje

1. Huuhdo ankerias tarkoin. Taita se auki ja leikkaa varoen pois selkäevä. Laita se alkuperäiseen muotoonsa ja viipaloi n. 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Pistä jokaiseen siivuun hammastikku, niin että ne pysyvät kasassa. Kuori ja halkaise sipuli. Puhdista persiljan- ja tillinvarret sekä selleri. Kuori ja viipaloi porkkana.

2. Mittaa liemeen tuleva vesi kattilaan. Lisää suola, pippurit, sipuli, purjo, persilja, tilli, selleri ja porkkana. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n. 10 minuuttia. Lisää ankeriaspalat ja purista mukaan sitruunamehu. Kuori pois vaahto ja anna kiehua hiljaa 10-15 minuuttia.

3. Nosta ankerias- ja porkkananpalat reikäkauhalla. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä. Laita liivatelehdet likoamaan tilkkaan kylmää vettä. Mittaa 7 ½ dl lientä. Vatkaa munanvalkuaiset kevyesti. Sekoita valkuaiset ja liivatteet ankeriasliemeen. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja sekoita koko ajan puuhaarukalla. Anna poreilla lyhyt hetki ja siivilöi liemi. Anna jäähtyä, mutta ei jähmettyä.

4. Jäähdytä kulho. Viipaloi kananmunat. Kaada hieman hyytelöä kulhoon. Kääntele kulhoa, niin että sen reunoihin tarttuu n. 1 cm kerros hyytelöä. Vuoraa kulho ankeriaspaloin sekä tillillä, porkkanaviipaleilla ja kananmunaviipaleilla. Kaada päälle hyytelöä ja anna sen jähmettyä ennen seuraavaa kerrosta. Viimeistele hyytelökerroksella ja laita kulho jääkaappiin jotta aladobi hyytyy kunnolla ennen tarjoilua.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme